Dagens PS

Handelsbanken: Rallyt över i Lundberg-bolaget

Dags för en paus i kursuppgången. I alla fall i det korta perspektivet tycker Handelsbanken i en färsk analys av industriföretaget Sandvik där Fredrik Lundberg genom olika bolag är största ägare.
Dags för en paus i kursuppgången. I alla fall i det korta perspektivet tycker Handelsbanken i en färsk analys av industriföretaget Sandvik där Fredrik Lundberg genom olika bolag är största ägare. (Foto: Simon Rehnström SvD/TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 10 apr. 2024Publicerad: 10 apr. 2024

Industrikoncernen Sandvik har en stark period på börsen bakom sig. Men nu tar Handelsbanken bort den tidigare köpstämpeln på kort sikt i bolaget där finansmannen Fredrik Lundberg är största ägare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En av Stockholmsbörsens tungviktare, Sandvik (börskurs Sandvik), med stor exponering mot gruvsektorn har ökat sitt börsvärde med över 30 procent sedan i oktober 2023.

Lundberg ökade i januari

I en ny analys från Handelsbanken ser man flera förklaringar till uppgången:

“Sandvik har redan visat tydliga tecken på förbättrad kvalitet, strukturellt högre resultat i den gruvrelaterade verksamheten och motståndskraft vid volymnedgångar för den kortcykliska verksamheten. Tillväxtutmaningarna inom SMM (verktyg för skärande metallbearbetning) kvarstår, men vi förväntar oss att förvärvsstrategin kommer att accelerera tillväxten över tid”, skriver bankens analytiker Gustaf Schwerins.

Sandvik ägs till största del av finansmannen Fredrik Lundberg. Dels genom investmentbolaget Industrivärden (börskurs Industrivärden) som har 14,2 procent av kapitalet (per sista januari), dels genom Lundbergföretagen (börskurs Lundberg) som hade 3 procent av ägandet vid samma datum.

Fredrik Lundberg vari i köptagen i Sandvik senast i januari då han ökat på sitt ägande i bolaget med 1,5 miljoner nya aktier.

ANNONS

Senaste nytt

Föredrar Wallenbergarnas Epiroc

Men nu tycker Handelsbanken att rallyt i Sandvik-aktien är över, i alla fall i det korta perspektivet.

ANNONS

“Sandvik-aktien har stigit med cirka 30 procent sedan oktober och handlas nu till EV/EBIT 14x, vilket är 20 procent högre än den egna historiken.  I det korta perspektivet tror vi att en hel del av återhämtningen för den kortcykliska verksamheten redan avspeglas i aktiekursen och vi sänker därför vår kortsiktiga rekommendation till behåll (från köp)”, skriver banken i sin analys.

På lång sikt är handelsbanken dock fortfarande positiva till Lundberg-bolaget och skriver:

“Vi bedömer fortsatt att den gruvrelaterade verksamheten har goda långsiktiga utsikter eftersom ersättningsbehoven är stora, gruvbolagens investeringsplaner ser solida ut och efterfrågan kommer att öka. Liksom för Epiroc, ser vi även potential för gradvis högre marginaler kopplat till elektrifieringen av maskinerna. Trots att Sandvik har blivit ett bättre bolag, menar vi att man inte belönats fullt ut i termer av värderingsmultiplar samtidigt som konglomeratrabatten kvarstår.”

Handelsbanken tillägger dock att deras favorit i sektorn är Wallenbergarnas Epiroc (börskurs Epiroc).

Läs mer:

Aktieägarnas pengafest på bekostnad av personalen. Dagens PS

Nytt utdelningsrekord till Fredrik Lundberg. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Sista möjligheten att teckna 22 maj
kinda brave logo svart

Den globala spelmarknaden har tagit fart och 400 miljoner nya spelare beräknas tillkomma till 2026. Särskilt det så kallade indie-segmentet växer kraftigt där börsaktuella svenska Kinda Brave är väl positionerade. Teckningsperioden för att vara med i bolagets börsresa från start pågår fram till den 22 maj.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS