Dagens PS

Han ska rädda krisande Nobia

Nobia
Kristoffer Ljungfelt blir ny vd för Nobia. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 27 feb. 2024Publicerad: 27 feb. 2024

Kristoffer Ljungfelt, 46, blir ny vd för den skuldtyngda kökstillverkaren Nobia och blir alltså den som får uppgiften att få till en vändning för bolaget som är ned 90 procent på börsen sedan juli 2021.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den nye vd:n är en intern rekrytering, han kommer närmast från rollen som ansvarig för Nobias (börskurs Nobia) brittiska verksamhet. Han efterträder Jan Sintorn, som sagt upp sig för att bli vd på dammsugetillverkaren Nilfisk.

”Kristoffer har djup förståelse för köksbranschen och Nobia utifrån sina tidigare roller i företaget. På senare tid har han varit avgörande för transformationen av den brittiska verksamheten. Genom att utse Kristoffer ser vi till att hålla tempot uppe i den pågående omvandlingen att ta Nobia tillbaka till solid lönsamhet”, säger bolagets styrelseordförande Jan Svensson i en kommentar.

Kom till Nobia 2013

Kristoffer Ljungfelt kom till Nobia 2013, och har bland annat varit finansdirektör före jobbet som ansvarig för region Storbritannien. Tidigare har han också arbetat på Electrolux.

Bolaget presenterade nyligen att de behöver göra en fullt garanterad företrädesemission och ta in 1,25 miljarder kronor i nytt kapital – lika mycket som bolagets börsvärde. Aktien är ned drygt 90 procent sedan toppen i juli 2021.

Har stora skulder

Bolaget slåss mot stora skulder, nära 3,5 miljarder kronor ligger nettoskulden på exklusive leasing och pensioner.

”Med den framgångsrika driftsättningen av vår nya toppmoderna fabrik i Norden och en turnaround i Storbritannien kommer vi att ha en utmärkt position för att realisera vår fulla potential framöver”, säger Kristoffer Ljungfelt i bolagets pressmeddelande.

ANNONS

Övergången till vd-rollen sker omedelbart i en process som väntas vara helt genomförd 1 juli i år.

”Kristoffers omedelbara fokus kommer att vara att säkerställa ett effektivt genomförande av den kommande nyemissionen och en ordnad överlämning av ledarskapet för region Storbritannien till hans efterträdare”, skriver bolaget.

Läs även: Köksboomen död – aktien rasar efter försäljningskollaps (Dagens PS)

Läs även: EQT slår sitt mål – tar in 245 miljarder (Dagens PS)

Läs även: Economist: Börsfesten kan snart vara över (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS