Dagens PS

Hamlet tar in kapital för läkemedel mot blåscancer

Hamlet
Hamlet Biopharma vill ta sitt läkemedel mot urinblåsecancer till fas III-prövning – behöver få in nytt kapital. (Foto: TT)
Simon Kronö
Simon Kronö
Uppdaterad: 29 nov. 2023Publicerad: 29 nov. 2023

Pengarna ska gå till fas III-prövningen av företagets läkemedel samt en immunterapi som alternativ till antibiotikabehandling.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Lundbaserade bioteknikföretaget Hamlet Pharma tänker genomföra en nyemission i hopp om att kunna samla in upp till 40 miljoner kronor, enligt ett pressmeddelande.

Syftet är att finansiera vidareutvecklingen av Hamlet Biopharmas läkemedelskandidat, Alpha1H, mot urinblåsecancer.

Nyemissionen är strukturerad med företrädesrätt för nuvarande aktieägare. En betydande del av beloppet – 13 miljoner kronor – har redan säkrats genom förhandsåtaganden om teckning.

Teckningskursen är satt till 1,12 kronor per aktie, vilket motsvarar en rabatt på 20 procent, skriver Börsvärlden.

Läs mer: Svenska biotechbolaget lanserar kosttillskott – Dagens PS

Alternativ till antibiotika

”Likviden från nyemissionen kommer bland annat att användas till förberedelser inför klinisk fas III-prövning av Alpha1H i urinblåsecancer och fas II-studier av immunterapi för patienter med svårt smärtsyndrom eller återkommande infektioner i urinblåsan”, säger Hamlet Biopharmas ordförande och grundare Catharina Svanborg.

60 procent av de nya medlen är avsatta för Alpha1H-projektet, som i nuläget är Hamlet Pharmas huvudsakliga kommersiella fokus. Bolaget tänker också ingå partnerskap med större läkemedelsföretag för att få ut produkten.

ANNONS

Parallellt utvecklar Hamlet Pharma en immunterapi som ett alternativ eller komplement till antibiotikabehandling av urinblåsan.

Terapin använder sig av anakinra, en aktiv substans som redan ingår i ett godkänt läkemedel. Detta kan i sin tur snabba på den regulatoriska processen.

Extra bolagsstämma

Hamlet Pharma har också flera andra substanser på gång som kan bredda företagets forskning kring och framtida produkter mot tarmsjukdomar. Somliga av dem genomgår prekliniska studier.

För att nyemissionen ska kunna genomföras krävs godkännande vid en extra bolagsstämma, som är planerad till 14 december.

Läs mer: Investera i life science – så lyckas du – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS