Hälften av de företag som tagit in mer än en miljard dollar i samband med sina börsnoteringar (IPO) handlas under listningspriset. Detta trots starka börsmarknader världen över, skriver Financial Times

ANNONS

IPO-marknaden (initial public offering) i världen har under 2021 sitt bästa år på åtminstone 20 år, vilket Dagens PS rapporterat om tidigare.

Enligt Bloomberg går det redan nu att konstatera att 2021 kommer att slå det tidigare rekordåret 2007.

Data från Dealogic visar dock enligt FT att 49 procent av de företag som tagit in över en miljard dollar i en IPO i samband med en börsnotering i år i London, Hong Kong, Indien och New York just nu handlas under noteringspriset.

Oatly bland flopparna

Tidningen skriver också att bland de IPO:er som floppat finns några av de mest välkända, som brittiska matleveransföretaget Deliveroo, svenska havremjölksföretaget Oatly, kinesiska taxiappen Didi Chuxing och indiska betalningsjätten Paytm.

Motsvarande siffra för de bolag som börsnoterades med en IPO över en miljard dollar 2019 var 33 procent efter ett år på börsen, och för 2020 var siffran 27 procent.

”Det har helt klart förekommit ett antal högprofilerade underpresterande börsintroduktioner i år. I takt med att beslutsfattare blir mer hökaktiga och en uppgång i räntorna blir mer synlig, har vi sett en riskminskning i högväxande företag och en rotation i preferens från tillväxt till värde. Det har fått många aktier, inte bara börsintroduktioner, att minska”, säger James Fleming, global chef för aktiekapitalmarknader på Citigroup till Financial Times.

ANNONS
ANNONS

Kritik mot höga värderingar

Tidningen lyfter också att de många misslyckade börsnoteringarna väckt kritik mot de värderingar som satts av storbolag som SoftBank, Warburg Pincus, Goldman Sachs och Morgan Stanley. Som exempel lyfts bland annat fram att Goldman Sachs varit ledande investerare i 13 IPO:er som tagit in mer än en miljard dollar i år – men nio av dem handlas till röda siffror just nu.

Läs även: Rekord i börsintroduktioner – fler än på 20 år [Dagens PS]