Dagens PS

Rekord i börsintroduktioner – fler än på 20 år

Volvo Cars vd Håkan Samuelsson
Volvo Cars vd Håkan Samuelsson har anledning att vara nöjd sedan intåget på börsen. (Foto: TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 11 nov. 2021Publicerad: 11 nov. 2021

Antalet börsintroduktioner låg på en fortsatt hög nivå tredje kvartalet 2021, både i Norden och globalt. Enligt en kartläggning från rådgivningsföretaget EY var det här kvartalet det mest aktiva på 20 år. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Trenden är global, men Norden ligger i framkant när det gäller antalet transaktioner. På världens börser räknar EY i rapporten Global IPO Trends med 547 börsintroduktioner till transaktionsintäkter på 106 miljarder amerikanska dollar.

Hittills i år har 1 635 världen över gått igenom en börsintroduktion, varav 161 i Norden.

“Precis som vi förutspådde vid årsskiftet har det varit en riktigt stark period under de senaste kvartalen, och antalet pågående transaktioner indikerar ett fortsatt starkt tryck till marknaden. Starka börser i Norden trots viss inflationsoro samt brist på placeringsalternativ driver en stark aptit”, säger Andreas Dalhäll, partner och EY IPO Leader i Norden och Sverige, i ett pressmeddelande.

Liksom i övriga världen var transaktionstakten hög även i Norden. Sett till 2021 har hälften av IPO:erna i Europa skett i de nordiska länderna, även om transaktionsvolymerna typiskt sett är mindre i regionen än i övriga länder. Under Q3 2021 landade antalet börsintroduktioner i Norden på över 30 stycken, till ett transaktionsvärde om mer än 3 miljarder USD. Sverige, Norge och Finland ser en hög noteringsaktivitet, medan Danmark är mer avvaktande, skriver EY i pressmeddelandet

Analytikerna konstaterar vidare att ytterst få av börsintroduktionerna i Norden har skett genom så kallade SPAC-bolag, och att sektorn som dominerar i nordiska börsintroduktioner är teknikbolag av olika slag. EY tror på en fortsatt stark utveckling framöver när det gäller börsintroduktioner på nordiska börser.

Läs också: 

Antalet börsnoteringar fördubblades i oktober
Norditek kraftigt övertecknat inför börsnotering

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS