Dagens PS

Hagströmers tuffa teknikkrav på Avanzas nya vd

Sven Hagströmer har ett krav som är viktigare än alla andra på den nya Avanza vd:en Gustaf Unger (Bild: Jens Lestrades/TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 12 mars 2024Publicerad: 12 mars 2024

Teknikstrul, personalavhopp och vd-cirkus. Avanzas ordförande Sven Hagströmer har nu ett tydligt krav på den nya vd:en som förhoppningsvis tillträder under våren.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Avanzas (börskurs Avanza) kunder och aktieägare haft en prövande tid bakom sig som Dagens PS läsare vet.

“Riktigt jobbigt”

Nu delar nätbankens ordförande och huvudägare Sven Hagströmer med sig om synen på året som passerat, sitt investmentbolag Creades (börskurs Creades) och börsen i stort för Helene Rothsteine i Privata Affärers podd “Ett rikare liv”.

Finansnestorn minns tillbaka till i höstas när det framkom uppgifter om den då bara några dagar gamla Avanza vd:en Knut Frängsmyr enligt Finansinspektionen inte ansågs lämplig.

“Det var riktigt, riktigt, riktigt jobbigt” berättar Sven Hagströmer.

Som det inte var nog med vd-krisen så drabbades Avanza-ordföranden samtidigt av Dengu-feber tillsammans med flera familjemedlemmar som var på gemensam semester.

Nu har dock en ny vd rekryteras, Gustaf Unger som Dagens PS skrivit om tidigare.

Vd-karusellen har dock inte varit det enda som besvärat Avanza-nestorn under fjolåret. Kanske även ännu mer bekymmersamt har nätbankens återkommande teknikstrul varit.

ANNONS

Sven Hagströmer berättar i podden att han ofta blir stannad på gatan av kunder som säger “Sven ni måste få ordning er sajt”. Och finansmannen håller med:

“Ge mig en ordentlig spark i baken för “i deserve it”. Det här är inte det vi vill ge dig som kund”.

ANNONS

Senaste nytt

“Det FÅR inte hända”

Kombination av handhavande fel och att man inte har testat ordentligt när man har uppdaterat systemen, istället för att man gradvis tar upp det nya, tror Sven Hagströmer ligger bakom problemen.

Därför är Avanza-ordförandens krav på ny vd:en glasklart när han får frågan vad den nya vd:en ska åstadkomma:

“Förra året så var det en hel del avbrott. Vi var inte tillgängliga med 99,99 procent utan vi hade avbrott med några minuter till en timme. Det där SKA inte hända, det FÅR inte hända! Det är nummer ett här i år att se till att hela IT-sidan verkligen fungerar.”

Det andra som är viktigt, men ändå underordnat tekniken, är att göra bankens produkter ännu bättre och utveckla fler.

Sven Hagströmer påminner dock om att han tycker Avanza har ett mycket gott utgångsläge. Både ägare och kunder kan i grunden vara nöjda med den lönsamhet banken har och den topplacering i kundnöjdhet som Avanza i år efter år har belönas med.

ANNONS

“Samtidigt vet jag att det finns massor som inte fungerar som det ska”, tillägger Sven Hagströmer.

Läs mer:

Hagströmer om krisen: Det är en tragedi

Tidigare spareknomen om Avanzas tuffa tid: !Pinsamt!”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS