Klockan 10.45 på torsdagen håller statsminister Stefan Löfven (S) presskonferens för att meddela hur regeringen tacklar Alliansens missförtroendeförklaring mot de tre statsråden Peter Hultqvist (S), försvarsminister, inrikesminister Anders Ygeman (S) samt infrastrukturminister Anna Johansson (S). Och redan på onsdagskvällen kom Socialdemokraterna med ett motdrag: partiet KU-anmäler den förra Alliansregeringen.

ANNONS

Dagens Industri har talat med finansmannen Sven Hagströmer om IT-skandalen. Den tunge näringslivsprofilen sörjer härvan på Transportstyrelsen och hur skandalen hanterats.

”Jag tycker att det är en tragedi /…/ Det är det allvarligaste som har hänt på väldigt länge i Sverige”, säger han till Di.se.

På onsdagen cirkulerade flera uppgifter om att diskussioner om en avgång från hela regeringen, inklusive Stefan Löfven (S), pågick på Rosenbad. Men någon sorti från Sveriges statsminister ser inte Hagströmer som trolig. I stället kommer Löfven troligen utse tre nya ministrar, spår finansmannen.

I torsdagens Gomorron Sverige gästar Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson SVT-soffan. Partiet har uttryckt sitt stöd för Alliansens misstroendeförklaringen men ser samtidigt chansen att kunna ställa krav.

Utan SD blir det varken misstroendevotum eller eventuellt maktskifte, konstaterar han.

ANNONS
ANNONS

”Dels handlar det så klart om migrationspolitiken där det krävs ytterligare skärpningar. Men det handlar även om vården och trygghetsfrågor”, säger Åkesson.

BAKGRUND: Detta har hänt i regeringskrisen [DagensPS.se] >