Världens tio ledande, västnoterade, guldproducenter har hittills i år stigit med i genomsnitt 16 procent i amerikanska dollar, guldpriset har samtidigt stigit med över 5 procent.

ANNONS

I spåren av den geopolitiska oron har guldpriset stigit med 5,5 procent i dollar. Bland världens största guldproducenter är det sydafrikanska Sibanye Stillwater som har presterat bäst, bolagets aktie har i år ökat med 55 procent, det skriver Placera.

Sibanye Stillwater äger och driver åtta gruvor i Sydafrika och USA och över 30 procent av bolagets omsättning kommer från guldproduktionen, men för bolaget är palladium den viktigaste metallen. I år har priset på palladium stigit med nästan 50 procent.

Nio av tio analytiker köprekommenderar Sibanye Stillwaters aktie.

Sydafrikanska Gold Fields aktie har ökat med nästan 30 procent i år och är årets näst starkaste guldaktie. Bolaget har gruvor i Sydafrika, Australien och Ghana och producerar även koppar, 96 procent av bolagets omsättning kommer dock från guldproduktionen.

Fyra av åtta analitiker köprekommenderar Gold Fields aktie.

Kanadensiska Barrick Gold som driver 16 gruvor har ökat 22 procent i år och är den tredje bästa guldaktien, 20 av 25 analytiker köprekommenderar aktien.

ANNONS
ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Guldpriset stiger genom kriget i Ukraina [Dagens PS]