Dagens PS

Guld: Den amerikanska statsskuldens räddning

Guld
Det gäller att lägga beslag på guld nu, innan priset drar iväg alldeles för mycket.(Foto: TT)
Simon Kronö
Simon Kronö
Uppdaterad: 22 nov. 2023Publicerad: 03 nov. 2023

För att kunna rädda statsskulden från att skena iväg totalt bör USA åter lägga fokus på guld. Det skriver norska Finansavisen i en analys.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

USA:s statsskuld ligger i dag på 33 biljoner dollar, en bit över landets beräknade BNP på cirka 27 biljoner dollar. Landet driver en finanspolitik där de offentliga utgifterna ligger 2 000 miljarder dollar högre än de offentliga inkomsterna.

Fram till 2025 kommer USA:s skuldtak att vara obegränsat, menar norska Finansavisen i en analys – och föreslår guld som lösning.

Hela kartan har ritats om

Vanligtvis följer konjunkturcykler liknande mönster, men de senaste årens världshändelser i form av pandemi, Rysslands invasion av Ukraina och nu en amerikansk flotta redo att hjälpa Israel militärt har ritat om hela kartan.

Till på köpet pressas asiatiska länder som Kina och Japan av den amerikanska centralbankens räntehöjningar, vilket ökar dollarkursen som i sin tur tvingar länderna att sälja sina dollartillgångar.

Om allt gick som förväntat skulle denna cykel sluta med en lågkonjunktur av sänkta räntor, inflation, tillväxt och aktiekurser. Men enligt Finansavisen händer det på tok för mycket just nu för att man ska kunna vänta sig “ett normalt slut”.

Guldpriset vs obligationsmarknaden

Därför vänder tidningen blicken mot guld och hänvisar till strategen Luke Gromen. Han menar att USA har 8 100 ton guld i lager. När de amerikanska statsobligationerna toppade backades dessa av 130 procent guldreserver – i dag ligger nivån på blott 7 procent.

ANNONS

Skulle obligationsmarknaden krascha kommer guldpriserna att stiga, menar Gromen. Varje ökning på 4 000 dollar skulle leda till en minskning av den amerikanska statsskulden på 1 000 miljarder dollar.

Dock skulle detta kräva att både obligationsräntor, inflation och guldpriset stiger med stora nivåer, vilket enligt Finansavisen inte borde vara omöjligt om gröna aktier och krypto kan “skjuta i höjden utan anledning”.

Guld har dåligt rykte

Guld har dock dåligt rykte bland västerländska regeringar och professionella investeringar – det anses inte som en produktiv investering. Warren Buffets kollega Charlie Munger har tidigare dömt ut guld som något som civiliserade människor bör undvika.

I en tid som allt mer präglas av krig och osäkerhet kanske guld trots allt kommer visa sig mer passande än tidigare trott, avslutar Finansavisen sin analys.

Läs mer: Proffset: Dags att investera i guld

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Simon Kronö
Simon Kronö

Rutinerad journalist och redaktör som bevakar ämnesområden som företag och privatekonomi, men även världen.

Simon Kronö
Simon Kronö

Rutinerad journalist och redaktör som bevakar ämnesområden som företag och privatekonomi, men även världen.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS