Dagens PS

Grön miljardsatsning: Kraftjätte satsar på Sverige

Person arbetar på Hitachi ABB i Ludvika.
Hitachi storsatsar på sin flaggskeppsanläggning i Ludvika för att möta den allt snabbare elektrifieringen av samhället. (Foto: Fredrik Sandberg / TT)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 07 juni 2024Publicerad: 07 juni 2024

För att möta en växande orderstock och skynda på elektrifieringen har kraftjätten Hitachi beslutat att investera stort i sin verksamhet i Sverige. Satsningen ska generera tusentals nya arbetstillfällen i Västerås och Ludvika.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hitachi kommer att satsa ytterligare 50 miljarder kronor på att växla upp sin tillverkning för att möta sina den stora efterfrågan som man ser hos sina kunder, enligt ett pressmeddelande från Hitachi.

“Elektricitet kommer att vara ryggraden i energisystemet och förändringen går fortare än vad många trodde var möjligt. Nya affärsmodeller, harmoniserad design och viktiga samarbeten är nyckelfaktorer som driver på den ökade förändringstakten”, säger Claudio Facchin, VD för Hitachi Energi, och fortsätter:

“Världen tävlar just nu i att omvandla energisystemen. Tekniken är inte flaskhalsen och elektrifieringen skapar en aldrig tidigare skådad efterfrågan på kraftnät kombinerade med digitala tjänster och lösningar. Som marknadsledare så svarar vi nu upp med stora investeringar, ny personal och innovation för att möta marknaden.”

Hitachi satsar miljarder i Sverige

I samband med att den historiska investeringen presenterades så meddelade Hitachi att man även kommer att satsa stort på verksamheterna i Sverige. Flaggskeppsfabriken i Ludvika ska byggas ut med 30 000 kvadratmeter och moderniseras. I Västerås ska nya lokaler husera 1800 anställda, inklusive en forskningsverksamhet och en världsledande produktionsanläggning.

Sammantaget ska den stora satsningen i Sverige leda till 2000 nya arbetstillfällen. Hitachis expansion ska möta upp den växande orderstocken, som tredubblats i storlek sedan 2020. För att hinna med all produktion måste man nu växla upp produktionen rejält.

Omställningen accelererar

Omställningen till förnybara energikällor går allt snabbare, men det ställer också stora krav på att världens elnät ställs om för att klara av kraven som ställs på framtidens globala energimarknad. Man måste satsa på elnäten i dag.

ANNONS

Det är i precis den omställningen som Hitachi verkar och ser stark tillväxt och stora behov på marknaden. Bolaget har en marknadsledande position när det kommer till lösningar inom kraftnät, och det finns stora synergier mellan Hitachis egna produktfamiljer.

Läs mer: Hitachi Energi to invest additional $4.5 billion by 2027 to accelerate the clean energy transition (Hitachi)

Läs även: Fortum anklagas för livsfarligt utsläpp (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS