Dagens PS

Fortum anklagas för livsfarligt utsläpp

En bild av energiföretaget Fortums byggnad med deras logotyp.
Vid Kvarntorp utanför Kumla hanteras Sveriges farligaste avfall. Vid en kontroll uppmättes höga halter av cyanid i vattnet. (Foto: Roni Rekomaa/AP/TT)
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson
Uppdaterad: 03 juni 2024Publicerad: 03 juni 2024

Höga halter av det giftiga ämnet cyanid har under flera månader släppts ut i vattnet från Fortum Waste Solutions anläggning i Kumla, rapporterar P4 Örebro.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Akut giftiga

Nils Hydén, biolog och kemist, som tidigare arbetade med miljöbrottsutredningar hos polisen, uttrycker sin oro.
“Dessa ämnen är akut giftiga för de flesta organismer, särskilt fiskar. Jag undrar hur detta har kunnat ske”, säger han till P4 Örebro.

Vid Kvarntorp utanför Kumla hanteras Sveriges farligaste avfall. Varje år tillåts Fortum släppa ut maximalt 50 miljoner liter vatten från sitt reningsverk till en närliggande sjö.

Pågått sedan början av året

I slutet av januari började höga halter av cyanid läcka ut. Det tog dock bolaget över två månader att lokalisera läckan. Under denna tid uppmättes upp till tre gånger högre halter i vattnet än vad som är tillåtet.
“Detta kan börja påverka levande organismer. Kanske inte akut, men de mår definitivt inte bra av det”, säger Nils Hydén.

Åtal inte aktuellt – ännu

Fortum hävdar att de följer sitt miljötillstånd och att de tidigare hanterat avfallet utan att cyanid har lakat ut. De bedömer att det inte finns någon risk för spridning av föroreningen som kan påverka närboende eller grundvattnet. För närvarande har de slutat ta emot det aktuella avfallet och utreder frågan internt.

Malin Alm, chef för tillsynsenheten på Länsstyrelsen i Örebro län, vill inte kommentera om en åtalsanmälan är aktuell. Om för mycket cyanid har läckt ut i vattnet kommer de att kunna avgöra först i slutet av året, säger hon.

ANNONS

Nils Hydén anser att situationen tyder på okunskap, bristande rutiner eller slarv och att det därför är upplagt för åtal.

Fakta om cyanid
Cyanid är en mycket giftig kemisk förening som stör cellernas förmåga att använda syre, vilket leder till allvarliga hälsoproblem och potentiellt död hos människor.

För naturen kan cyanid orsaka omfattande skador på vattenlevande liv, förorena marken och störa ekosystem.

På grund av dess farlighet är hantering och utsläpp av cyanid strikt reglerade för att minimera riskerna för människor och miljö.

Källa: P4 Örebro

Läs även: Fortum kräver mångmiljardbelopp av Ryssland. Dagens PS

Läs även: Fortum köper Telge energi – betalat 450 miljoner. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson

Reporter på Dagens PS som bland annat bevakar världen och politiken.

Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson

Reporter på Dagens PS som bland annat bevakar världen och politiken.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS