Dagens PS

Granskning: Björnmarknad på Stockholmsbörsen

björnmarknad Stockholmsbörsen
Björnen sover inte, tvärtom är drygt 40 procent av Stockholmsbörsens bolag inne i en björnmarknad, skriver Placera som gjort en kartläggning av läget. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 13 okt. 2021Publicerad: 13 okt. 2021

Drygt 40 procent av bolagen på Stockholmsbörsen är inne i en björnmarknad, skriver Placera som gjort en kartläggning av läget.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sajten, som ägs av nätmäklaren Avanza, har granskat Stockholmsbörsens tre ordinarie börslistor Large cap, Mid cap och Small cap, men även First North och Spotlight och kikat på stängningskurserna i fredags jämfört med aktiernas årshögstanoteringar.

Syftet har varit att ta reda på hur många bolagen på Stockholmsbörsen som gått in i en korrektion och vidare in i en björnmarknad.

Enligt kartläggningen är för närvarande hela 85 procent av Stockholmsbörsens bolag i en korrektionsfas, samtidigt som 43 procent av bolagen noterar kursnedgångar på mer än 20 procent vilket innebär, enligt artikeln, att aktierna befinner sig i en björnmarknad.

Småbolag värst drabbade

Men även om drygt fyra av tio börsbolag är i björnmarknad, så är det bara en fjärdedel av dessa bolag som återfinns på Stockholmsbörsens storbolagslista, ska det framhållas. Dock påpekas det att även Stockholmsbörsens breda index är nära korrektionsnivåer.

På mellan- och småbolagslistorna är för övrigt mer än hälften av aktierna nu inne i en björnmarknad, enligt Placera som förklarar att en korrektion innebär att aktier tappar 10 procent och att björnmarknad infaller när aktierna fallit 20 procent eller mer.

Majoriteten av aktierna som är inne i en björnmarknad, enligt genomgången, finns på First North och Spolight.

Det är inte oväntat, skriver Placera och konstaterar att “det finns en uppsjö mindre och mer omogna bolag som är känsliga för sämre riskaptit och surt börsklimat” där, vilket gör att andelen björnmarknadsaktier är högre än på de andra börslistorna.

ANNONS

På övriga, ordinarie börslistor är det övervägande småbolag som fallit tyngst, det vill säga med kursfall i år på över 50 procent från toppen.

Fakta björnmarknad respektive tjurmarknad

När börsen fallit över 20 procent på en tvåmånadsperiod är det björnmarknad, sett från högstanivåerna. Omvänt innebär tjurmarknad vanligtvis att börsen stigit över 20 procent under loppet av minst två månader.

Läs även: Nordea varnar för stökig börs

Läs mer: Börsen riskerar hårdlanda när stimulanserna avtar

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS