Gröna energiaktier gick inte så bra 2021. Men nu står Europa inför en snabb elektrifiering med offentliga satsningar. Det kommer att ”revolutionera europeisk ekonomi”, menar Goldman Sachs, och nämner tre gröna europeiska aktier med rejäl uppsida.

ANNONS

Elektrifiering är Europas enda alternativ för att klara av målet om att minska växthusgaserna med 55 procent till 2030, tror analytiker på Goldman Sachs.

Man föreställer sig då att hälften av all energi som konsumeras i Europa kommer från el, mot 20 procent idag, skriver CNBC.

3 700 miljarder euro kommer att krävas om Europa ska nå målet, menar man. Det innebär att gröna europeiska aktier, oavsett tidigare kursras, ändå måste ha framtiden för sig, menar Goldman Sachs.

Pengar i form av offentliga investeringar kan bana vägen för aktierna, resonerar banken.

RWE – snabbt grönare

Därför tror Goldman Sachs särskilt på tre namn. Den tyska energiproducenten RWE, som bygger marin vindkraft, är störst på gröna energiaktier i Europa.

RWE säljer av sitt innehav i brunkol och det kommer att göra dem ”grönare”, enligt Goldman Sachs. Samtidigt kommer de tyska subventionerna för grön energi att ge en högre avkastning än väntat.

RWE:s aktie kommer att förbättra sitt EPS-tal med 11 procent till 2027. Riktkursen kan sättas till 52 euro, en 41 procents uppsida I relation till värdet i fredags, skriver Goldman Sachs i ett uttalande.

Enel – europeisk aktie med växande marknad

Italienska energibolagaet Enel är ett annat intressant namn på listan. Banken tror att avkastningen kommer att växa med 20 procent i år.

Eftersom man också kommer att flytta delar av verksamheten till Latinamerika utökar bolaget dessutom sin marknad.

ANNONS
ANNONS

Goldman Sachs skriver att Enels aktie kommer att stiga. Man sätter en riktkurs på 10,85 euro, 63,4 procents uppsida från fredagens värde.

Även Iberdrola, ett spanskt energibolag kan nå högre EPS-tal, cirka fem procent till 2024, tror analytikerna. Riktkursen på 14 euro leder till en uppsida på 44,3 procent, enligt banken.

Läs också:

Credit Suisse: Fyra starka gröna aktier [Dagens PS]
SEB: Revansch för aktier inom grön energi [Dagens PS]