Dagens PS

SEB: Revansch för aktier inom grön energi

SEB estimerar trefaldigade investeringar inom greentech området. Bakom profetian ligger antagandet om en kommande investeringsboom i fossilfri energi. Trots allt prat om grön energi har investeringarna per år inte ökat sedan 2010. (Foto: Pixabay)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 08 jan. 2022Publicerad: 08 jan. 2022

De som investerat  i grön energi kunde hålla sig för skratt förra året. Efter en makalös kursuppgång under 2020 blev det baksmälla med besked under 2021.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vindparksprojekteraren Eolus Vind tappade 48 procent, energilagringsbolaget Azelio 54 procent och geotermibolaget Climeon hela 71 procent, för att ge några exempel.

Och det var inte bara förhoppningsbolag som kollapsade. Den danska vindkraftsjätten Vestas lämnade fjolåret med 31 procents lägre börsvärde jämfört med 2020.

Men snart är det dags för revansch, tror banken SEB.

investeringar i grön energi

Trefaldigade investeringar i grön energi

Bakom profetian ligger antagandet om en kommande investeringsboom i fossilfri och energi. Trots allt prat om grön energi har investeringarna per år inte ökat sedan 2010.

Om miljömålen i Europa och världen ska ha en möjlighet att nås så måste det börjas investeras mera. Enligt IEA World Energy Outlook så krävs det att investeringar i förnybar energi trefaldigas från nuvarande nivå.

Chans till revansch

ANNONS

Banken räknar med att investeringarna i förnybar energi ökar tvåsiffrigt i år, men tillväxten kan mycket väl bli ännu högre (grön linje). I Europa tror SEB att EU:s ambitiösa miljöfond är en av anledningarna.

Men de största investeringarna bedöms komma från företagen själva. Kundernas krav, priset på energi och ibland bristen på densamma gör att företagen av kommersiella skäl måste göra gröna energiinvesteringar.

Det lutar alltså åt chans till revansch för både gröna aktier och miljön.

Relaterade artiklar:

Solenergiaktier som toppanalytikerna väljer 2022. Dagens PS

Sveriges okända kraftkapacitet – som två kärnkraftverk. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS