Dagens PS

Rysk bank kan köpa Ikea-sfärens gallerior

Ikea
Svenska Ikea-sfärens Ingka Group vill säja sina kontroversiella Mega-gallerior i Ryssland och ryska Gazprombank uppges vara spekulant. (Foto: Ingka Group)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 21 sep. 2023Publicerad: 20 sep. 2023

Ikea har anklagats för “dubbelmoral” för sina 14 ryska Mega-shoppingcenter, och nu kan de hamna helt i händerna på Ryssland.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt den ryska tidningen Kommersant har Ikea-sfärens Ingka Group, som står bakom Mega-gallerierna i Ryssland, fört diskussioner med den ryska storbanken Gazprombank.

Vissa överenskommelser mellan parterna ska ha nåtts.

Även svenska Affärsvärlden berättar med hänvisning till ryska medier att Ingka Group letar köpare till sina 14 Mega-shoppingcenter i Ryssland.

Det rör sig om tillgångar som senast värderades till 31 miljarder kronor och en total galleriyta på 2,3 miljoner kvadratmeter.

Bill Browder: Ikea på Putins sida

Ikea har tidigare sagt att affärsverksamheten i Ryssland pausats, men detta är en sanning med modifikation då Ingka i möbeljättens sfär fortfarande driver sina gallerior i landets största städer.

“Mega-galleriorna förblir öppna för att försäkra att de många människorna har tillgång till saker de behöver, inklusive kläder, mat, livsmedel samt apoteksvaror”, har Ikea tidigare uttalat till försvar för Mega-galleriorna.

Finansmannen och politiska aktivisten Bill Browder, som kallas den ryske presidenten Putins fiende, har tidigare anklagat Ikea för dubbelmoral med sina fortsätta affärer i Ryssland.

ANNONS

“Det finns ingen möjlighet att vara neutral. Du står antingen på rätt sida eller på en mordisk diktators sida”, har Browder sagt till Afv.

Läs mer: Bill Browder rasar mot Ikeas dubbelmoral Dagens PS

Yale-professorn Jeffrey Sonnenfeld, som då också uttalade sig i tidningen, har uttryckt att Ikea underminerar västländernas sanktioner mot Ryssland för invasionskriget i Ukraina med sin fortsatta affärsverksamhet på rysk mark.

Läs även: Ikea tjänar fortfarande storkovan i Ryssland Dagens PS

Ingkas ryska bolag omsatte i fjol 5,6 miljarder kronor och året före 6,5 miljarder kronor.

ANNONS

Senaste nytt

Ingka sparsam med kommentarer

Gazprombank uppges nu vara spekulant på Ikea-sfärens gigantiska shoppingcenter genom ett bolag med koppling till den ryska bankjätten.

Enligt Kommersant driver redan Gazprombank kommersiella fastigheter i Ryssland men ett köp av Ingkas gallerior är ingen enkel process, tvärt om skriver den ryska tidningen som hänvisar till två källor på landets fastighetsmarknad att det är en komplex procedur “som tar tid”.

ANNONS

Läs mer: Rädd Putin låser fast företagens miljardvinster Dagens PS

Till Afv skriver Ikea att företaget i våras kommunicerade att pausa sina ryska verksamhet men att alternativa lösningar utreddes för sfärens ryska köpcentrum.

“I nuläget har vi inte möjlighet att ge några ytterligare detaljer”, heter det vidare.

Missa inte: Förhandlat och klart – svenska Ikea blir ryskt Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS