Dagens PS

Ikea tjänar fortfarande storkovan i Ryssland

Ikea
Ikea driver fortfarande många gallerior runt om i Ryssland. (Foto: Wikipedia)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 11 jan. 2023Publicerad: 11 jan. 2023

Ikea har inte stängt ner i Ryssland utan fortsätter att tjäna storkovan genom många shoppinggallerior runt om i landet. Detta trots att verksamheten skulle pausas på grund av kriget i Ukraina.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sammanlagt har Ikea fjorton shoppinggallerior genom varumärket Mega – som drivs av Ingka Centres runt om i landet i de största städerna, berättar Expressen med avslöjade från Di.

MISSA INTE: Krisläge: Nu slukar räntorna 99 miljarder  – bara i bolån: “Fördubbling”

Ikea lovade att pausa verksamheten

Galleriorna har varit öppna sedan kriget i Ukraina bröt ut, trots att alltså Ikea lovade att pausa verksamheten i Ryssland och Belarus. Möbeljätten skänkte samtidigt 400 miljoner kronor till ukrainska krigsflyktingar.

Dubbelmoral i sin högsta form kan man tycka, men det håller inte Ingka Centres med om.

“Mega-galleriorna förblir öppna för att försäkra att de många människorna har tillgång till saker de behöver, inklusive kläder, mat, livsmedel samt apoteksvaror”, uppger presstjänsten.

Men enligt Di är det inte basvarorna som lyfts fram i galleriorna utan istället västerländska märken som Massimo Dutti och Armani.

Får kritik

ANNONS

Att man därför fortsätter att hålla öppet får kritik från författaren Anders Ström som ligger bakom boken ”Fenomenet Ingvar Kamprad: en bok om hans liv”.

“Ikea-varuhusen är ju stängda redan och man skalar ner annan verksamhet. I det projektet borde även galleriafastigheterna inom Ingka Centres ingå. Där verkar det inte drivas någon livsuppehållande verksamhet”, säger han till Expressen.

Läs även: Budgetkollaps hotar Ryssland efter oljeembargo

Läs även: Ikea utsatt för cyberattack

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS