Gaskrisen i Europa ökar sedan det på torsdagen står klart att Ryssland inför sanktioner mot europeiska dotterbolag till ryskägda Gazprom. 

ANNONS

Det kommer som svar på att Ukraina stoppade rysk gas som går genom Ukraina till Europa.

Gaskrisen i Europa ökar

Som svar på sanktionerna steg det europeiska nyckelindexet med 12 procent sedan köparna är oroliga över de ökande hoten mot Europas gasutbud, skriver Reuters.

Ryssland har redan skurit av gasen till både Polen och Bulgarien – och båda länderna ser nu över sina reserver.

Bland de som drabbas av de senaste ryska sanktionerna är dotterbolaget Gazprom Germania och den polska delen av Yamal-Europe – gasledningen som transporterar rysk gas till Europa.

”Gazprom och dess dotterbolag påverkas. Detta innebär att några av dotterbolagen inte kommer få någon gas från Ryssland”, säger Tysklands ekonomiminister Robert Habeck.

Driva upp priserna

Sanktionerna är enligt honom utformade för att driva upp gaspriserna vidare, vilket nu sker sedan det blir en ytterligare dipp av gasleveranserna med 3 procent.

EU-kommissionen uppger att de nya avbrotten av rysk gas genom Ukraina inte innebär problem med gasförsörjningen i nuläget även om det finns en oro på marknaden inför vintern, när efterfrågan på uppvärmning kommer att öka.

ANNONS
ANNONS

”Lagringsnivåerna är för närvarande tillräckliga för att hålla under större delen av 2022, även om ryska flöden skulle stoppas omedelbart, men utsikterna för utbudet under vintern 2022 är nu mycket mer pessimistiska”, säger Kaushal Ramesh, analytiker på konsultföretaget Rystad Energi.

Gaskonflikten förvärras ytterligare eftersom Rysslands krav på betalning i rubel har avvisats av de flesta europeiska gasköparna på grund av processer som bland annat kräver att konton öppnas hos Gazprombank.

Läs även: Satsade allt på Ryssland – nu är tillgångarna låsta [Dagens PS]