Michael Calvey är affärsmannen bakom företaget Baring Vostok som en gång vurmade för Ryssland och litade blint på president Putin. Idag sitter han i fängelse medan hans investerare undrar om de någonsin kommer att se sina pengar igen, skriver Bloomberg. 

ANNONS

Michael Calvey har trott på Ryssland i decennier. Som en av medgrundarna till det oberoende private equity-företaget Baring Vostok, var han under ett antal år en kraft att räkna med som gjorde framgångsrika satsningar inom teknik- och konsumentföretag efter Sovjetunionens upplösning.

Företaget som grundades 1994 utgjorde också länge en slags standard för ryska private equity-företag, mycket tack vare sin fantastiska avkastning.

Långsiktiga investeringar

Med private equity avses långsiktiga investeringar i onoterade bolag som står utanför börsen. Dessa genomförs som regel av en fond och syftar till att bygga ett bättre bolag med hjälp av värdeskapande aktiviteter, som i slutändan ger avkastning på investeringen.

Michael Calveys fonder har genom åren har samlat in 3,7 miljarder dollar i totalt kapital och framgångsrikt sålts ut från företag som Tinkoff Bank och onlinetjänsten Avito.ru, skriver Bloomberg.

Låsta tillgångar

I dag är Calveys investerare från bland andra California Public Employees’ Pension Retirement System och Catherine T. MacArthur Foundation osäkra på om de någonsin kommer att få tillbaka sina återstående pengar.

Detta sedan ryska tillgångar i dagsläget är mer eller mindre värdelösa för utländska innehavare eftersom sanktioner mot Ryssland hindrar dem från att sälja. Det gör att man som investerare i de fonder som berörs tvingas skriva ned värdet och avvakta, medan tillgångarna är låsta.

Ett problem som givetvis drabbat andra företag och fondförvaltare, som i likhet med Calvey höll fast vid Ryssland, men även ett dussin av världens största banker, erfar Bloomberg. Bland dessa företag har flera försökt ta sig ur investeringarna utan resultat.

ANNONS
ANNONS

Calvey avtjänar i sin tur ett villkorligt fängelsestraff på fem och ett halvt år sedan han och ett antal kollegor i Baring Vostok anklagats för förskingring under 2019, ett brott som Calvey förnekat.

Hur positivt inställd den forne affärsmannen är idag till president Putin och Ryssland förtäljer inte historien.

Läs även: Kupp mot Putin: ”På era händer finns blodet” [Dagens PS]