Dagens PS

Gardell: Volvotoppar ska inte ha gräddfil

Christer Gardell
Christer Gardell tycker att marknaden överreagerar på det som hänt i USA. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 05 mars 2021Publicerad: 05 mars 2021

Finansmannen till attack mot AB Volvos ändrade bonusvillkor i maj i fjol, vilket öppnade för den nu hårt kritiserade bonusfesten på fordonsjätten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Christer Gardells aktivistfond Cevian var tidigare storägare i AB Volvo och Gardell angriper nu bolaget för att mitt under brinnande pandemi ha ändrat sina bonusregler, som bland gjort det möjligt för vd Martin Lundstedt att lyfta en bonus på över 21 miljoner kronor – vid sidan av sin fasta lön på 14,5 miljoner kronor för 2020.

“Generellt tycker vi att det är fel att ändra bonusvillkoren – spelreglerna ska vara tydliga och ledningen ska inte få någon gräddfil bara för att det uppstår problem som även drabbar ägare, övriga anställda och andra intressenter”, skriver Christer Gardell, uppger TT.

Som Dagens PS berättat har även Sven Hagströmer, också han tung finansprofil, riktat svidande kritik mot fordonsjättens bonusfest.

Finansminister Magdalena Andersson (S) har uttalat att hon inte tvekar att ändra lagstiftningen kring bonusar i storbolag efter AB Volvos agerande.

Till saken hör att börsbjässens styrelseordförande Carl-Henric Svanberg i slutet av mars förra året, under första pandemivågen, deklarerade att inga bonusar skulle delas ut till Volvoledningen.

Det löftet har kommit rejält på skam då AB Volvo som framgår ändrade sina bonusvillkor för att kunna dela ut sammanlagt 118 miljoner i bonusar till Volvotopparna.

“Om något, borde den bonusgrundande vinsten justeras ner för den eventuella vinstökning de statliga stödpengarna inneburit, även om detta i praktiken är svårt att göra”, anser Christer Gardell, grundare och vd för aktivistfonden Cevian Capital, skriver TT.

Läs även: Svanbergs svar på bonusarna: “Viktig erkänsla” »

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS