Nu sprider sig kritiken mot AB Volvos bonusregn även till underleverantörerna. ”Först och främst skitar Volvo ned sitt eget namn, men det smittar över på hela branschen”, säger Per-Ewe Wendel, ordförande för branschorganisationen FKG.

Dagens PS har rapporterat om kritiken som på sistone har haglat mot AB Volvos hanterande av bonusar till cheferna.

Stötande beteende

Volvos styrelse borde insett att det kan anses som stötande att man tar emot miljardbelopp i statliga stöd och samtidigt betalar ut 118 miljoner kronor i bonus till ledningen.

Det säger Per-Ewe Wendel, ordförande för branschorganisationen FKG, som tidigare var koncernchef för den stora underleverantören Plastal.

”Är det så här man beter sig i en bransch som understundom hamnar i kris? Att ta ut permitteringsstöd och sedan betala ut de nivåerna på bonusar ser inte bra ut. Det sticker i ögonen och smakar illa i munnen tycker jag”, säger han till Di.

Känslig fråga

Bonusfrågan är känslig för leverantörerna, eftersom Volvo redan pressar dem hårt med långa betaltider, ”för att bygga upp sin kassa och det är samma kassa som bonusen tas i från”, enligt Per-Ewe Wendel.

Kritiken kommer även från FKG:s vd Fredrik Sidahl som tar upp det faktum att Volvo permitterade tusentals anställda.

”Bolaget må ha följt alla regler, men det finns en moralisk aspekt på det här. Här tassar Volvos styrelse i morallandet med kompassnålen åt fel håll.”

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Hagströmer till attack mot Volvos styrelse