Dagens PS

G7 lovar miljarder till Ukraina – "att ta sig igenom detta"

Ukraina
G7 ska hjälpa Ukraina att klara sig ekonomiskt. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 20 maj 2022Publicerad: 20 maj 2022

G7 lovar över 18 miljarder dollar till Ukraina, stod det klart på torsdagen. Pengar som ska hjälpa landet att ta sig genom kriget.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är pengar utöver alla de vapenleveranser som redan har skickats till Ukraina och kommer att fortsätta att skickas, och som alltså ska hjälpa till att bygga upp landet igen, skriver Reuters.

Ukrainas premiärminister Denys Shmyhal uppgav att de nya miljarderna kommer påskynda segern över Ryssland och är minst lika viktiga som vapenleveranserna.

G7 lovar miljarder

Samtidigt uppgav USA:s finansminister Janet Yellen vid ett finansmöte i Berlin att G7 kommer “stå bakom Ukraina” och hon sa vidare att G7-länderna kommer stötta Ukraina med de “resurser som de behöver för att ta sig igenom detta”.

Utöver de nya pengarna så lovade USA:s utrikesminister Antony Blinken ytterligare ett paket på 100 miljoner dollar som består av amerikanska vapen, utrustning och förnödenheter.

Trappar upp sanktioner

G7-länderna har även sagt att man kommer trappa upp sanktionerna mot den ryska eliten, viktiga institutioner och militären.

Sanktionspaketen mot Ryssland innehåller bland annat förbud eller utfasning av rysk olja från G7, samtidigt som USA har presenterat sanktioner mot betydande Gazprombank-chefer.

ANNONS

Tappar mark på många håll

De ryska styrkorna tappar mark på många håll, senast i raden från utkanterna från näst största staden Charkiv, där Ukraina har återerövrat 23 bosättningar under de senaste två veckorna.

Samtidigt fortsätter Ryssland att pressa på med sin offensiv där styrkorna vill erövra mer territorium i östra Donbasregionen.

Läs även: G7 bjuder in Indien – isolerar Ryssland

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS