Dagens PS

Fuffens: Oljejättens interna dokument avslöjar allt

fuffens
En bensinstation (till vänster) och en demonstration utanför parlamentsbyggnaden i Washington DC, USA. Foto: AP via TT
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 15 sep. 2023Publicerad: 15 sep. 2023

Exxon har i nästan 20 år förnekat klimatförändringarna. Men interna dokument avslöjar nu fuffens. Man har medvetet försökt bland bort korten vad gäller forskningen om oljeindustrins klimatpåverkan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Exxon Mobil – oljejätten som förser stora delar av USA med bränsle via sina mackar, har aktivt argumenterat för att studier om oljeindustrins klimatpåverkan är struntprat – bakom kulisserna.

Offentligt har man sagt sig vilja rädda klimatet och göra aktiva steg mot en grönare industri.

Interna dokument

Interna dokument och intervjuer med tidigare chefer visar nu i Wall Street Journals granskning att man medvetet blandat bort korten.

Den sortens fuffens har misstänkts, men aldrig tidigare rapporterats på ett så avslöjande vis. Det går stick i stäv med hur man presenterat sitt eget klimatarbete.

Betalade brevid

I centrum för kritiken står bolagets vd Rex Tillerson och andra tunga namn. De har också sett till att man fortsatt finansiera lobbyorganisationer som ifrågasätter klimatförändringarna långt efter att man påstått sig lägga av.

Bolaget misstänks för att ljuga i klimatdebatten för egen vinnings skull, i åtminstone ett dussintal rättstvister runtom på olika håll i USA.

ANNONS

Bränderna på Maui

Dokumenten som Wall Street Journal kommit över var en del av en förundersökning av New Yorks åklagarmyndighet, som aldrig offentliggjordes under rättegången.

En av tvisterna, där stämningen lämnades in redan 2020, handlar om oljeindustrins skuld i klimatrelaterade risker på Maui, Hawaii, USA. En av riskerna man pekade på var hotet av ökning av skogsbränder.

Läs mer om klimat-fuffens:

Ny rapport: Världens storbolag struntar i klimatarbetet – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS