Ny rapport: Världens storbolag struntar i klimatarbetet

Uppdaterad: 09 juni 2023Publicerad: 09 juni 2023
Priset på olja sjunker i spår av bankkrisen
Olja är fortfarande högst aktuellt för många av bolagsjättarna. (Foto: TT)

Det är ingen klimatstatistik att vara stolt över för världens storbolag. De har knappt gjort något för att minska sina utsläpp de senaste åren visar en ny rapport.

ANNONS
ANNONS

Den nya rapporten kommer från ESG Book – och det är ingen munter läsning för den som trodde att storbolagen tog sitt ansvar i klimatarbetet, skriver CNN.

Klimatrapport sågar storbolag

Rapporten sågar jättarna ordentligt eftersom det står klart att bolagen inte tar klimatfrågan på allvar, och i många fall redovisar företagen inte ens sina utsläpp.

Om man jämför med 2018 så har det skett en ytterst liten förbättring på området, där 22 procent av 500 bolagsjättar nu arbetar i linje med Parisavtalet, upp med fem procent på lika många år.

Parisavtalet syftar till att hålla den globala temperaturhöjningen inom 1,5 grader, men det kvittar egentligen i sammanhanget när inte tillräckligt görs på området och där många experter redan är överens om att det intervallet kommer sprängas om några år.

ANNONS
ANNONS

Sker vissa förbättringar i klimatarbetet

ESG Book medger att det görs förbättringar inom vissa länder, som USA och Kina, men det måste gå betydligt snabbare.

“Det uppmuntrande är att vi vet vilka spakar vi ska dra i, och många av dessa företag är nu mycket mer aktiva. Men som datan visar så rör vi oss inte nödvändigtvis i rätt takt”, säger Daniel Klier, vd på ESG Book.

Vad som vidare är positivt är att hållbar energi numera är mycket billigare för bolagen och för varje dollar som investeras i fossila källor så går 1,7 dollar till gröna källor, en rejäl uppgång på fem år.

De fossila källorna vägrar dock släppa taget helt och håller sig envist kvar inom många sektorer i en värld som behöver allt mer energi. Enbart i år förväntas en biljon dollar fortsätta att strömma till projekt inom olja, gas och kol.

Läs även: Källor: Tesla planerar en till bilfabrik i Europa

Läs även: Världens energisystem hänger inte med

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS
ANNONS