Turkiets valuta liran dyker till rekordlåga nivåer. Detta efter att landets president Recep Tayyip Erdogan hotar att utvisa Sveriges och nio andra västländers ambassadörer. 

ANNONS

Det diplomatiska bråket mellan Turkiet och tio västländer har pågått sedan i förra veckan då Danmarks, Frankrikes, Finlands, Kanadas, Nederländernas, Norges, Nya Zeelands, Sveriges, Tysklands och USA:s ambassader i ett uttalande krävde att affärsmannen och aktivisten Osman Kavala släpps på fri fot omedelbart. Han har varit fängslad i fyra år utan att ha dömts för något.

Det togs inte emot särskilt väl av Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. 

”Jag har beordrat vår utrikesminister att förklara dessa tio ambassadörer som persona non grata så snart som möjligt”, säger Erdogan i ett uttalande, rapporterade SVT i lördags.

”Värsta krisen sedan 2002”

Nu rapporterar Financial Times att den turkiska liran faller rejält på nyheterna. På måndagsmorgonen hade priset på liran fallit 2,8 procent. Skulle Turkiet fullfölja hoten riskerar det att sätta enorm press på valutan och trigga ”den värsta krisen mellan Turkiet och västvärlden sedan [regerande AKP -partiet] tog makten 2002”, säger Wolfango Piccoli, president vid konsultbolaget Teneo till FT.

Länderna vars ambassadörer hotas med utvisning står för hälften av Turkiets utrikeshandel.

Tappat 25 procent i år

Emre Peker, analytiker vid Eurasia Group, förutspår att Erdogan kommer att genomföra sina hot, och varnar för stora konsekvenser för den turkiska ekonomin som redan har en volatil valuta och över 20 procent inflation.

”Med tanke på Erdogans insisterande på att föra en okonventionell penningpolitik skulle Ankara kämpa för att på ett lämpligt sätt reagera på ökande ekonomiskt tryck, till exempel genom att höja räntorna, vilket ökar risken för en allvarligare marknadsstörning”, skriver han i ett brev till sina klienter.

ANNONS
ANNONS

Liran har tappat nära 25 procent av sitt värde sedan årets start, efter att president Erdogan pressat centralbanken att sänka räntan trots risk för stigande inflation.

Läs även: Sparkade centralbankschefen – nu dyker turkiska liran [Dagens PS]