Bolagsformen SPAC har tagit den amerikanska börsen med storm och blivit en mångmiljardindustri. Nu höjer en toppförvaltare ett varningens finger – och säger att en bubbelmentalitet råder på marknaden.

ANNONS

Dagens PS har tidigare skrivit om SPAC:s – en typ av tomma investmentbolag med strategin att först ta in kapital för att senare förvärva aktier i ett målbolag.

Då SPAC:s är börsnoterade innebär ett förvärv att målbolaget kan ta bakvägen till börsen.

Det är just detta som Nate Koppikar, medgrundare av hedgefonden Orsa Partners, motsätter sig, rapporterar Institutional Investor.

Då ett SPAC-förvärv inte kräver samma dokumentations jämfört med en börsnotering har flera bolag sålt in sig på felaktiga premisser.

”De är ofta ’pumps and dumps’”, säger Nate Koppicar och SPAC-prognoserna är enligt honom ”100 procent delaktiga i att skapa en bubbelmentalitet”.

Minskad dokumentationsbörda

Enligt Koppikar är den främsta anledningen att bolag tar sig till börsen via SPAC:s just de lägre krav på information som ställs.

”Du kan komma undan med att säga vad som helst du känner för när du säljer till SPAC-marknaden”, säger han och beskriver att flera bolag handlas till orimliga värderingar.

Dessutom liknar marknadsstämningen den som rådde när Gamestop-aktien var som mest hajpad – men när SPAC-marknaden smäller kan det bli betydligt värre, fortsätter han.

ANNONS
ANNONS

Knackig börsvecka

Under förra veckan backade det börsindex som följer SPAC-bolag med över 10 procent, vilket enligt Koppikar är ett tecken på att bubblan är på väg att spricka.

Om den negativa utvecklingen fortsätter i ett par veckor till kan hela marknaden för SPAC:s stryka med, säger han.

Läs mer: Nya noteringstrender snabbar på processen [Dagens PS] >>