2021 ser ut att bli ett starkt år på Stockholmsbörsen. Samtidigt introduceras två nya noteringstrender, som minskar dokumentations­bördan och förenklar processen.

ANNONS

Trots pandemin och uteblivna doser så är noteringsmarknaden på Stockholmsbörsen glödhet.

Stort intresse

Samtidigt kommer en uppsnabbad noteringsprocess till Sverige, bland annat av investmentbanken ABG Sundal Collier. Intresset för en snabbare noteringsprocess är stort, menar vd Jonas Ström.

”Det här är inte främst drivet av ABG Sundal Collier, eller någon annan invest­mentbank, utan av ett önske­mål från framför allt tillväxt­bolag för att få tillgång till kapital på den publika mark­naden och en likvid aktie”, säger han till Di. 

Dokumentationsbördan minskar samtidigt som bolaget istället upprättar en ”bolagsbeskrivning” som kortar ner ledtiderna rejält.

Nytt regelverk på Nasdaq

Utöver det så finns det sedan månadsskiftet ett nytt regelverk på Nasdaq vilket gör det möjligt att notera ett så kallat Spac (Special purpose acquisi­tion company) i Sverige. Det är ett specialförvärvsbolag som består av ett tomt skal som placeras på börsen för att anskaffa kapital och genomföra ett förvärv – som då tar över börsplatsen.

Spac-marknaden är redan stor i USA, och håller på att etablera sig i Europa.

”Intresset från europeiska investerare har ökat och dis­kussionerna har blivit mer detaljerade”, säger Jan Olsson, Nordenchef på Deutsche Bank, till Di och fortsätter:

”Vi befinner oss nu i en etableringsfas, men under det andra halvåret kommer vi nog att se många Spacs i Norden och Sverige.”

Läs mer: Klarna kan ta sig till börsen genom en direktnotering

ANNONS
ANNONS