Dagens PS

Forskare slår larm om helt ny superdator

Forskarna är eniga: kvantdatorn kommer att förändra världen. Men riskerna råder det delade meningar om. (Foto: TT / Montage)
Forskarna är eniga: kvantdatorn kommer att förändra världen. Men riskerna råder det delade meningar om. (Foto: TT / Montage)
John Uggla
John Uggla
Uppdaterad: 16 okt. 2023Publicerad: 16 aug. 2017

Framtidstekniken kommer omkullkasta världsekonomin, göra datorsäkerhet värdelöst och ”hota hela världen”.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Framtidens datorer stavas kvantdatorer. I teorin är den nya tekniken blixtsnabb jämfört med dagens datorer där beräkningar som skulle ta en traditionell superdator en oändlighet att lösa skulle kunna göras på nolltid (lär dig mer i klippet i slutet av den här artikeln).

”Vissa beräkningar, som en kvantdator kan räkna ut på en dag, kan ingen klassisk dator lösa under ett universums livslängd”, berättar Egor Babaev, professor i teoretisk fysik vid KTH i Stockholm och expert på kvantdatorteknik, i en intervju med Svenska Dagbladet och uppmanar Sverige att satsa stora pengar på forskning inom området för att inte halka efter i konkurrensen med resten av världen.

Forskarna är eniga: kvantdatorn kommer att förändra världen. Men medan experter som Egor Babaev tror att tekniken kommer att omvälva hela världsekonomin inom några få årtionden och erbjuda revolutionerande lösningar på allt från sjukdomar till miljöproblem finns det de som varnar för hur den enorma datorkraften kan användas för desto mörkare syften.

En som varnar för kvantdatorns effekter är Alexander Lvovsky, professor i fysik vid Calgaryuniversitetet i Kanada. Enligt SvD, som citerar finska Yle, närvarade han nyligen vid en konferens för forskare inom kvantteknologi där han slog larm om dess farliga konsekvenser.

Bland annat, menade Alexander Lvovsky, kommer kvantdatorer kunna knäcka den kryptering som i dag används i datorsäkerhetssystem på nolltid.

Och det är bara början.

”Hackare skulle kunna ”hota hela världen”. All information hos banker, sjukvården, militärens topphemliga system ”inklusive stormakternas kärnvapenkoder” skulle kunna bli åtkomlig och spridas”, påstår forskaren enligt SvD som citerar artikeln.

Men att Alexander Lvovsky kallar kvanttekniken för ”redskap för förstörande” håller inte Egor Babaev med om.

ANNONS

”Det är ju riktigt att dagens kryptering inte längre skulle kunna användas. Men fungerande kvantteknologi kan också användas för att utveckla nya sätt att kryptera och skydda information och kommunikation”, säger han.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS