Softbank förlorade 30 miljarder svenska kronor under det tredje kvartalet – och för enheten Vision Fund var resultatet ännu sämre, minus 85 miljarder.

ANNONS

Den japanska it- och finansjätten Softbank redovisar en förlust på motsvarande 30 miljarder kronor för det tredje kvartalet 2021. Bolagets förluster kommer bland annat av att Kina slagit till hårt mot techsektorn, vilket Dagens PS tidigare rapporterat om.

Softbank har haft sitt största aktieinnehav i kinesiska e-handelsjätten Alibaba som rasat i spåren av myndigheternas åtstramningar. Alibaba har tappat nära 3 000 miljarder i värde på ett år.

Värst har det gått för enheten Softbank Vision Fund, som är världens största riskkapitalfond med fokus på teknologi. Fonden redovisar en förlust på hela 10 miljarder dollar, motsvarande 85 miljarder svenska kronor.

”Vi är mitt i en snöstorm”, säger Softbanks vd Masayoshi Son enligt Reuters. Han sade också att han ”inte var stolt” över Vision Funds resultat under kvartalet.

Softbank meddelade samtidigt att de ska göra ytterligare aktieåterköp motsvarande 15 procent av aktierna. Vd:n menar att den 50-procentiga rabatten på Softbanks aktie är alldeles för mycket jämfört med substansvärdet.

”Jag är exalterad eftersom vi är rabatterade jämfört med vår verkliga styrka”, säger Masayoshi Son enligt Reuters.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Gaspriserna rusar – ingen rysk leverans trots Putins löfte [Dagens PS]

Läs även: 2 950 miljarder upp i rök i Alibaba – på ett år [Dagens PS]