På bara ett år har Alibaba tappat hisnande 344 miljarder dollar, knappt 2 950 miljarder kronor, i börsvärde. Det rapporterar Bloomberg.

ANNONS

Den kinesiska e-handelsjätten hade en tid när det mesta stod i blom.

Men det var innan kinesiska myndigheter började klämma åt techjättar i landet från alla möjliga håll..

Jack Ma, Alibabas grundare, hade i samma veva framfört svidande kritik mot Kinas finansiella system sedan myndigheterna i Kina avbrutit Alibabas planerade börsnotering av dotterbolaget Ant Group

Det var i oktober i fjol som Ma gick till verbalt angrepp mot Kinas hantering av Ant Group och därefter försvann spårlöst från offentlighetens ljus.

I dag, ett år senare, har visserligen Ma dykt upp sporadiskt i olika sammanhang. Men Alibabas börsvärde har fullständigt rasat ner i källaren.

Grafen visar hur illa ställt det är med Alibaba, som rasat 344 miljarder dollar i börsvärde på bara ett år. (Illustration Bloomberg)
Grafen visar hur illa ställt det är med Alibaba, som rasat 344 miljarder dollar i börsvärde på bara ett år. (Illustration Bloomberg)

Bloomberg berättar att Alibaba Group förlorat hela 344 miljarder dollar i börsvärde på bara ett år, vilket uppges vara världsrekord i utplåning av ett bolags börsvärde.

Aldrig tidigare har aktieägare upplevt något liknande globalt, framgår det.

I oktober förra året noterade Alibabas aktie all-time-high. Men det var då det. För tre veckor sedan skvalpade aktien i bolaget på en ny rekordlåg nivå på Hongkongbörsen.

ANNONS
ANNONS

”Trots en återhämtning på 30% från 5 oktober står aktien fortfarande 43% lägre än toppen i oktober 2020”, skriver Bloomberg.

Läs även: Jack Ma har besökt Europa – Alibaba-aktien rusar [Dagens PS]

Läs mer: Försvunna Jack Ma har setts i Hongkong [Dagens PS]