Före detta Swedbanktoppar krävs på jätteskadestånd

Uppdaterad: 05 feb. 2021Publicerad: 05 feb. 2021
https://www.dagensps.se/bors-finans/forundersokning-mot-birgitte-bonnesen-klar-atal-vantas/
Swedbanks tidigare styrelseordförande, Anders Sundström, är en av 14 före detta Swedbanktoppar som Aktiespararna nu vill kräva på 3,7 miljarder kronor i en skadeståndsprocess. (Foto: TT)

Aktiespararna vill att Swedbanks nuvarande styrelse startar en skadeståndsprocess mot 14 tidigare ledamöter i storbanken och kräver dem på totalt 3,7 miljarder kronor.

ANNONS
ANNONS

Under torsdagen framfördes kravet via bud till Swedbanks styrelse, berättar Svenska Dagbladet och uppger att bland andra den före detta finansmarknadsministern Peter Norman och de tidigare vd:arna Michael Wolf och Birgitte Bonnesen – som är brottsmisstänkt och nära att åtalas för penningtvättshärvan i Baltikum – är tre av de 14 namnen på listan som Aktiespararna vill att det riktas skadestånd mot.

Därför kräver Aktiespararna skadestånd

“Swedbank har fått böta 4 miljarder till Finansinspektionen. För oss är det självklart att någon måste hållas ansvarig för det. Samtidigt ser vi stora möjligheter att faktiskt få tillbaka en del av pengarna”, säger Joacim Olsson, vd för Aktiespararna, till tidningen som uppger att Roschier advokatbyrå är beredd att företräda Aktiespararna i ärendet.

“Vi delar Aktiespararnas bedömning att det finns goda möjligheter att driva en skadeståndsprocess på ett framgångsrikt sätt, även om vi befinner oss i ett tidigt skede”, säger Johan Sidklev, advokat på Roschier, till SvD.

Anders Sundström (tidigare styrelseordförande), Ulrika Franke, Pia Rudengren, Karl-Henrik Sundström och Mats Granryd är andra tidigare Swedbanktoppar som Aktiespararna yrkar skadestånd mot vid en process.

Göran Persson har inte gått att nå

Enligt Joacim Olsson har Swedbanks nuvarande styrelseordförande, den tidigare S-statsministern Göran Persson, uttryckt under förra året att skadestånd kan övervägas.

Men sedan har inget hänt. Därför vill Aktiespararna nu vara Persson behjälplig, enligt Olsson.

SvD har utan framgång sökt Göran Persson för en kommentar.

I ett skriftligt svar meddelar Swedbank tidningen att Birgitte Bonnesen inte fick ansvarsfrihet på stämman 2020. Därför måste styrelsen behandla en eventuell skadeståndstalan inom ett år, enligt banken.

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.