En snabb vändning av investeringsviljan i nystartade teknikbolag gör att de plötligt står inför skeptiska investerare, uppsägningar och minskade värderingar.

ANNONS

När riskkapitalbolagen blir snåla och finansieringen plötsligt blir knapp tvingas tech-startups bli sparsamma och fokusera på att nå ut, det skriver The Wall Street Journal.

I en finansieringsrunda förra året väntades e-handelsstartupbolaget Thrasio LLC värderas till 10 miljarder dollar, drygt 100 miljarder kronor, men det blev inte av och bolaget hamnade inte på börsen. Thrasio köper och samlar återförsäljare på Amazon.com och har nu mer än 3,4 miljarder dollar, drygt 34 miljarder kronor, i skulder och eget kapital som de fortsätter att snabbt använda upp.

Låga räntor och riskkapital

De senaste veckorna har Thrasio gjort sig av med nästan 20 procent av sin personal, tillsatt en ny vd, minskat tekniska projekt och bromsat på förvärv, detta enligt tidigare anställda och enligt ett företags-PM som WSJ har granskat.

Under flera år gynnades Thrasio, och många andra nystartade företag, av låga räntor och en nedgång i antalet offentliga företagsaktier, något som drev investerare till riskkapital. Under 2020, accelererade stimulanser och andra åtgärder för att lindra påverkan av pandemin denna trend och skapade en flod av billigt kapital.

Vändning i techbranschen

Vissa investerare placerade kapitalet i tech-startups eftersom pandemibegränsningar gjorde digitala appar och tjänster till heta tillgångar. Den vändning vi nu ser speglar en vändning i hela techbranschen, där företag från Facebooks Meta Platforms till Uber Technologiesa och Twitter flyttar för att minska sina kostnader.

Många förvaltare har lämnat startupbolag och riskkapitalister undviker höga värderingar och kräver att företag förbättrar sina marginaler och spenderar mindre. I kombination med osäkerheten kring varifrån nästa investering kommer har trycket fått startupbolag, som för bara några månader sedan verkade blomstra, att sparka personal, avbryta projekt och skära ned på marknadsföringsutgifter för att försöka få pengarna att räcka.

Mike Volpi, riskkapitalist på Index Ventures menar att det här uppenbarligen inte är ett fartgupp utan en ordentlig korrigering, han kallar det för slutet på en cykel, det skriver WSJ.

ANNONS
ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: ”Ett riktigt grizzlybjörn-år” – företagsledare varnar för 2022 [Dagens PS]