2022 ser ut att bli ”ett riktigt grizzlybjörn-år”, och företagsledare varnar för att det inte bara är krypto snabbt rasar. Företag som gått bra under pandemin drar nu åt svångremmen, och minskar på personalstyrkan.

ANNONS

Företagsledare världen över är oroliga. Business Insider rapporterar att 2022 inte bara kan bjuda på en björnmarknad, utan att det kan bli ett riktigt grizzlybjörn-år.

Vad är trygg mark nu?

Som Dagens PS tidigare rapporterat befinner sig kryptovalutamarknaden i kris, och det kan sänka även finansmarknaden. I tuffa tider söker investerare trygg mark, men vad som idag är trygg mark är högst osäkert.

Coinbase, som den senaste veckan tappat 20 procent av sitt värde.

”Jag tycker att det är värt att nämna elefanten i rummet, som förstås är att den bredare marknaden går nedåt”, säger företagets vd Brian Armstrong enligt Business Insider. ”Vi ser en nedgång för techbolag och risktillgångar”.

Företagsledare oroliga

Högre inflationstakt, stigande räntenivåer, kriget i Ukraina och Kinas covid-nedstängningar är alla osäkerhetsfaktorer som påverkar, enligt Business Insider. Förr har investerare rört sig mellan aktier, obligationer och valuta för att skydda sina tillgångar, men nu verkar alla tre vara på väg nedför.

Uber, som rapporterar en förlust på 5,9 miljarder dollar (nästan 60 miljarder kronor) för första kvartalet, ska inte bara skära ned på marknadsföring. Enligt företagets vd Dara Khosrowshahi behöver Uber också ändra inställningen hos de anställda. Anställning är ett ”privilegium”, skriver Khosrowshahi enligt Insider.

"Ett riktigt grizzlybjörn-år" – företagsledare varnar för 2022
Ubers vd Dara Khosrowshahi säger att en anställning ska ses som ett privilegium framgent. Foto: TT

”Anställda hos Uber är i genomsnitt knappt över 30, vilket betyder att det under hela din karriär varit en lång tjurmarknad som saknar motstycke”, säger Dara Khorowshahi. ”Nästa period kommer att vara annorlunda, och kräva en annan inställning”.

ANNONS
ANNONS

Tusentals jobb försvinner

Tusentals jobb försvinner hos företag som varit framgångsrika under pandemin, som till exempel Robinhood, som Dagens PS tidigare berättat. Också jätten Meta varnar i ett läckt pm till de anställda att företaget tvingas fatta tuffa beslut om vilka projekt man kommer att driva.

Netflix aktier störtdök när pandemieffekten avtog, och man för första gången på mer än tio år förlorade användare. Därtill är prognosen att så många som 2 miljoner kan säga upp sina abonnemang de närmaste månaderna.

Läs även: Netflix: 470 miljarder puts väck – på ett dygn [Dagens PS]