Gick du all-in på Ryssland och Sydamerika vid årsskiftet? Det skulle du inte gjort.

annons
annons

TT rapporterade nyligen på SvD.se om den för många fondsparare dystra läsningen. Du som hade hoppats på att Ryssland och Latinamerika skulle leverera har fått bita i det sura äpplet.

Stora börsras har förstås spillt över på premiepensionsfonder med horisont mot nämnda marknader.

Sedan årsskiftet har Handelsbankens Latinamerikafond fallit med nästan 40 procent medan SEB:s Östeuropafond var ned med 35 procent vid tidpunkten för TT-telegrammet.

Mer än skakigt på oljemarknaden

Swedbank Robur Östeuropafond hade då tappat drygt en tredjedel av sitt värde och om vi håller oss till Rysslandsfonder har dessa som regel fokus på oljeindustrin, som hackat betänkligt på senare tid.

I Opec-länderna minskar produktionen samtidigt som efterfrågan på olja sjunker och föga förvånande även chocksänker de stora aktiebolagen på börsen.

ANNONS
ANNONS

När det gäller Sydamerika dominerar råvaror även på marknaderna där, särskilt i Argentina och Brasilien som kännetecknas av många jordbruk respektive en kombination av gruv- och jordbruksvaror.

”Utvecklingen i Latinamerika bestäms i mångt och mycket om vad som händer i Kina och där finns viss förhoppning. Det som ger mest resultat är kinesiska investeringar inom fastighets- och infrastruktursektorn. Det är det som driver på råvarupriserna och i slutändan kommer gynna ett land som Brasilien”, kommenterar Per Hammarlund, SEB:s chefsstrateg för tillväxtekonomier.