Svenska fondbolag har varit tydliga i sitt hållbarhetsfokus och ratat livekasinobolaget Evolution Gaming – trots företagets börssuccé. Nu visar det sig att FN har storköpt i det kontroversiella bolaget.

ANNONS

Frågan om avkastning ska uppoffras för att investera hållbart har länge gäckat fondbranschen i många länder. Svenska fondbolag och institutionella investerare är däremot tydliga och väljer bort olämpliga bolag.

Nu har FN tagit ställning i frågan, genom köp på Stockholmsbörsen.

FN har genom sin pensionsfond dammsugit marknaden på aktier i spelbolaget Evolution Gaming under oktober, rapporterar DI.

I nuläget äger institutionen 97 500 aktier i Evolution Gaming, till ett värde av 70 miljoner kronor.

Ruckar på hållbara investeringar

FN har själva varit en del av debatten om hållbara investeringar de senaste 15 åren. Dock lever institutionen uppenbarligen inte som de lär.

Vapen, porr och spel blir ofta fördömda av fondbolag som håller den etiska-moraliska fanan högt – när till och med FN ruckar på den hållbara investeringsfilosofin känns det beklämmande.

Förvisso har Evolution Gaming haft ett succéår på börsen, men frågan är om risken för att FN:s förtroende får sig en smäll väger tyngre än den eventuella avkastningen.

FN – en otippad internationell spelare

FN:s pensionsfond, vars officiella namn är United Nations Joint Staff Pension Fund, är en stor institutionell spelare på finansmarknaderna och förvaltar pensionerna för FN:s 127 000 anställda.

Utöver detta hanterar fonden också pensioner och kapital för 24 andra internationella institutioner. Bland andra Världshandelsorganisationen, WTO, och Världshälsoorganisationen, WHO.

ANNONS
ANNONS

Allt som allt landar hela fonden på 75 miljarder dollar, eller 650 miljarder kronor, i förvaltat kapital.

FN:s innehav i Evolution Gaming är i sig inte en oproportionerlig del av det förvaltade kapitalet. Men när en organisation som aktivt jobbar för en global hållbar utveckling arbetar skrupellöst och sätter avkastningen först kan hela fondbranschen lida.

Läs mer: Länsförsäkringar slopar olja och gas

  • T