EU slutför nu en plan för att underlätta markexport av Ukrainas lager av livsmedelsprodukter när den ryska invasionen blockerar tillgången till landets viktiga hamnar i Svarta havet.

ANNONS

EU har som mål att hjälpa Ukraina att leverera produkter som normalt förflyttas till sjöss. Intäkterna skulle stärka landets finansiella situation. Europeiska kommissionen kommer på onsdagen att överväga en strategi som skulle ta itu med tekniska och byråkratiska initiativ för att påskynda transporten av vegetabiliska oljor, majs och vete, några av Ukrainas viktigaste exportvaror. Det uppger Bloomberg.

Flaskhalsar oroar

EU är oroad över logistiska flaskhalsar som kan hämma ansträngningarna att utnyttja alternativa landvägar för livsmedelsprodukter via grannländer, eftersom infrastrukturluckor kan hindra export trots de senaste åtgärderna för att avlägsna handelshinder med Kiev.

Ukrainas jordbruks- och livsmedelssektor representerar nästan 10 procent av dess BNP. Förra året exporterade landet livsmedelsprodukter för nästan 28 miljarder dollar till världen, inklusive 7 miljarder euro till EU. Före kriget skeppades cirka 5 miljoner ton varje månad genom Svarta havet, som för närvarande är blockerat av ryska krigsfartyg.

Arbetar mot klockan

EU och Ukraina arbetar mot klockan för att hitta en lösning till sommaren, eftersom landet behöver exportera minst 25 miljoner ton livsmedelsprodukter som fastnat i landet i tid till inledningen av nästa skördesäsong. Men det finns gränser för vad som kan transporteras över land.

Den maximala exportkapaciteten via järnväg uppskattas till 1,1 miljoner ton spannmål per månad och 250 000 ton solrosolja per månad, enligt Roman Slaston, verkställande direktör för Ukrainian Agribusiness Club. Det finns utmaningar för att nå den kapaciteten, sade han, som skulle ligga långt under vad som normalt skulle kunna exporteras sjövägen.

ANNONS
ANNONS

Europeiska tjänstemän säger att det borde vara en prioritet att hitta en lösning på Ukrainas livsmedelsexport, inte bara för att lindra den pågående globala livsmedelskrisen utan också för att stötta Ukrainas ekonomi.

Läs mer: Kriget i Ukraina hotar livsmedelsförsörjningen i Mellanöstern [Dagens PS]