Dagens PS

Finland vill tillåta bygge av barriärer mot Ryssland

Litauen förstärker här gränsen mot Belarus med ett stängsel. Nu vill Finland ändra sin gränslagstiftning så att den tillåter att barriärer, som stängsel, byggs mot Ryssland
Litauen förstärker här gränsen mot Belarus med ett stängsel. Nu vill Finland ändra sin gränslagstiftning så att den tillåter att barriärer, som stängsel, byggs mot Ryssland. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 10 juni 2022Publicerad: 10 juni 2022

Finlands regering planerar att ändra sin gränslagstiftning och tillåta att olika typer av barriärer byggs mot grannlandet Ryssland.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

På torsdagen meddelade Finlands regering att de vill ändra landets gränslagstiftning och tillåta barriärer mot Ryssland för att stärka beredskapen mot hybridhot, det rapporterar Reuters.

Ändringarna i gränslagstiftningen innehåller förutom tillstånd att bygga barriärer som stängsel, även byggande av nya vägar för att underlätta gränspatrullering på den finska sidan av gränsen.

Gränsen obevakad i dag

Finland har en historia av krig med Ryssland och större delen av det 300 kilometer långa skogbevuxna gränsområdet mellan länderna är i nuläget endast markerat med skyltar och plastlinjer.

I den finska regeringens lagändring ingår ett förslag om att koncentrera mottagande av asylansökningar till specifika inreseorter. Enligt befintliga EU-regler har flyktingar rätt att söka asyl vid vilken inreseort som helst inom EU.

Kan skicka migranter

Finland befarar att Ryssland kan försöka sätta press på Finland genom att skicka asylsökande till gränsen, något som EU anklagade Belarus för att göra i slutet av 2021 när hundratals migranter från Mellanöstern, Afghanistan och Afrika fastnade vid Polens gräns.

“Senare kommer regeringen att besluta om gränshinder mot de kritiska zonerna på östgränsen, på grundval av det finska gränsbevakningens bedömning”, säger Finlands inrikesminister Krista Mikkonen i ett uttalande, skriver Reuters.

ANNONS

Finlands riksdagsledamöter för barriärer

De flesta av Finlands riksdagsledamöter som svarade på en enkät gjord av Yle, anser att starkare barriärer borde byggas längs landets östgräns. Barriärerna skulle utgöra en bromskloss om Ryssland i en hybridoperation försöker utnyttja migranter.

Av de 124 riksdagsledamöter som svarade på enkäten sade 88 ja till mer robusta stängsel, 22 sade nej och 14 tog inte ställning. Ingen av riksdagsledamöterna tycker att det är realistiskt att bygga barriärer längs med hela gränsen, de förordar i stället stängsel vid kritiska områden, det skriver Yle.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Finland förberett för ryskt gasstopp

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS