Finansmannen lurade lagen: "Skövling och sabotage"

Uppdaterad: 08 juni 2023Publicerad: 08 juni 2023
skövling och sabotage
Det är noga med reglerna för hur mycket skog man får hugga ner. Men det går visst att tumma lite på reglerna. Foto: Pixabay

Med knep kunde finansmannen Jonas Wahlström runda avverkningsreglerna för skogsmark och avverka 400 hektar extra. “Sabotage”, menar länsstyrelsen.

ANNONS
ANNONS

Custos tidigare storägare, finansmannen Jonas Wahlström, rundade avverkningsreglerna för skogsmark genom ett affärsknep, skriver Realtid.
Resultatet blev att han kunde avverka 400 hektar mer skog än vad som borde vara tillåtet.

Länssstyrelsen beskriver det som sabotage.

På 1990-talet var Jonas Wahlström chef för Hagströmer & Qviberg och bland annat arkitekten bakom den lönsamma omstruktureringen av fastighetsbolaget Drott.
Han blev senare storägare och styrelseordförande i Custos och köpte 2006 ARchibald Hamiltons gård Hedensberg.

Stoppades av kungen

Jonas Wahlström hade under 1990-talet planer om att hugga ner skog på Askö i Sörmland men hindrades då av den oväntade duon Carl XVI Gustaf och Wallenbergs-familjen.
2012 hamnade Wahlström i en konflikt med kyrkoherden i Tillberga församling efter att ha planterat snabbväxande energiskog, som han ansåg gav bättre avkastning än traditionellt åkerbruk.

Den nu aktuella konflikten är med Skogsstyrelsen och länsstyrelsen och gäller skogsmark nära Jokkmokk i Norrbotten.
Marken ägs av hans bolag Hvalfisken, och enligt Sveriges radio har Wahlström där systematiskt låtit hugga ner flera hundra år gamla tallar med höga naturvärden. Länsstyrelsen ville göra om området till naturreservat, och upptäckte vad som hade hänt.

ANNONS
ANNONS

”Naturvårdssabotage”

– Ja, det är ju naturvårdssabotage kan man säga. Man blir förbannad att det finns så lite kvar av sådana här skogar i Sverige i dag och att man liksom går in för att förstöra dem, säger Frédéric Forsmark, skogsbiolog på länsstyrelsen i Luleå, till SR.

SR har räknat ut att det huggits ner 1 400 hektar skog, vilket är 400 hektar mer än regelverket tillåter.
Det har man kunnat göra genom att marken delats upp i flera delar, som fått egna ”ägare”, där dock samtliga är familjemedlemmar nära Jonas Wahlström.

Efter avverkningen har sedan bolagen slagits ihop och idag är Wahlströms bolag Hvalfisken ägare till all mark igen.

”Tandlös lag”

Skogsägaren och experten Leif Öster, som har medverkat i en statlig utredning om skogen, tycker att lagen är tandlös i sin nuvarande form.
– Lagstiftningens syfte rundas ju på det sättet att man klyver en stor fastighet och har olika ägare, säger han till Sveriges radio.
– Det här är ju en avart av svenskt skogsbruk, säger han.

Läs mer om sabotage:

Experten: Sprängda dammen påminner om ökänd rysk taktik

Efter attentaten mot svensk infrastruktur: Säpo skärper reglerna

Svenska kärnkraftverket slogs ut

ANNONS
ANNONS
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS.

ANNONS
ANNONS