Än så länge ligger Riksbankens kurs fast – att höja styrräntan på aprilmötet – men den finansiella oron i omvärlden kommer att vägas in.

ANNONS

Det deklarerar riksbankschefen Erik Thedéen, som även säger att svenska banker klarar sig utan krisstöd, skriver TT.

Han kallar bankoron för ”extrem” men något direkt hot mot Sveriges finansiella stabilitet finns inte, svenska banker har ”inga likviditetsproblem” i dagsläget, menar riksbankschefen.

När det gäller räntan håller Riksbanken än så länge fast vid att den måste höjas vid nästa möte och enligt prognos handlar det om en höjning av styrräntan med 25-50 punkter.

Riksbanken gör en ”avvägning” innan räntebeslut fattas

Samtidigt är det, påpekar Thedéen enligt TT, ”en avvägning” som måste föregå räntebeslutet vars syfte är att bekämpa inflationen.

Den finansiella oro som nu råder ska ”vägas in” när Riksbanken tar beslut om räntan i april, förklarar Erik Thedéen efter tisdagens möte med parterna i Finansiella stabilitetsrådet som finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) kallat till.

Läs mer: Krismöte för regeringen, Riksbanken, Riksgälden och Finansinspektionen [Dagens PS]

Finansinspektionens generaldirektör Daniel Barr ser heller ingen överhängande risk för spridningar av bankkrisen, dock med tillägget att ”osvuret är bäst”.

Och enligt finansmarknadsminister Niklas Wykman står det svenska finanssystemet ”väl rustat”, men att olyckor inte går att utesluta.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Schweiz utmålas som finansiell bananrepublik [Dagens PS]

Läs vidare: Räddad storbank kostar varje medborgare 150 000 [Dagens PS]

Läs också: Vad händer med mina pengar om banken kollapsar? [Dagens PS]