Nu kommer Fed till undsättning efter förra veckans SVB-krasch. Centralbanken erbjuder lån för att förhindra nya kollapser.

ANNONS

Kollapsen av Silicon Valley Bank på fredagen är den värsta på 15 år, samtidigt som många frågar sig om detta betyder början på en ny finanskris. Även New York-banken Signature Bank stängdes ner på söndagen.

Plan ska förhindra nya kollapser

För att förhindra fler kollapser har USA:s centralbank Federal Reserve tillsammans med tillsynsmyndigheter arbetat hårt med att komma upp med Bank Term Funding Program – som ska skydda institutioner som har tillgångar i SVB. Den nya planen lades fram på söndagen och den ska förhindra att paniken sprider sig vidare inom finansvärlden, skriver CNBC.

”Idag vidtar vi avgörande åtgärder för att skydda USA: ekonomi genom att stärka allmänhetens förtroende för vårt banksystem”, lät ett gemensamt uttalande av Fed-ordföranden Jerome Powell, finansministern Janet Yellen och FDIC-ordföranden (Federal Deposit Insurance Corporation) Martin Gruenberg.

Det nya programmet erbjuder även lån på upp till ett år till banker och andra institutioner, och alla som vill ta del av de nya lånen kommer behöva gå igenom viktiga steg för att kontrollera bland annat likviditeten.

Inget räddningspaket för SVB

Så Fed är alltså beredd att bistå med nya pengar, i form av lån, men för SVB:s del kommer det inte bli aktuellt med något räddningspaket enligt finansministern.

”Vi kommer inte att göra det igen. Men vi är oroliga för insättare och är fokuserade på att försöka tillgodose deras behov”, uppger Janet Yellen, där det står klart att alla som har pengar på ett konto i SVB kommer kunna plocka ut dem framöver.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Stort, brett fall på Stockholmsbörsen på fredagen [Dagens PS]

Läs även: USA förbereder för fler bankkollapser [Dagens PS]