På fredagen kollapsade Silicon Valley Bank, den största banken i landets historia att få slut på tillgångar förutom under finanskrisen 2008. Konsekvenserna för den kommande investeringsveckan kan bli ödesdigra. Vad händer nu?

ANNONS

På fredagen tog den federala myndigheten FDIC över Silicon Valley Bank efter att aktien fallit som en sten efter att man inte kunnat betala ut pengarna som företag och personer stoppat in.

MISSA INTE: Svenska pensioner i finansstormens öga [Dagens PS]

Fall på fall

Aktien för finansbanken föll först 60 procent på torsdagen, och föll ytterligare 70 procent till i fredagens förhandel.

Det är ett dåligt betyg för en bank naturligtvis, att de inte kunnat hålla i pengarna. Det är trots allt ett finansinstituts enda jobb.

Största kollapsen sedan finanskrisen

Kraschen är den största i USA:s historia, om man räknar bort 2008 då Washinton Mutual föll samman.

bank
Stora krascher historiskt. Källa: FDIC

 

Silicon Valley Bank är en finansbank som fokuserat på finansiering av techföretag, vilket namnet antyder.

Efter att man på torsdagen bett investerarna om mer pengar för att täcka utgifterna, skedde det som händer när en bank säger att de har dåligt med pengar: Alla med pengar i banken ville flytta dem annorstädes, för att inte vara den som blir av med sina pengar.

ANNONS
ANNONS

Emissionen fick motsatt effekt med andra ord. Bankens ekonomiska problem blev större än någonsin.

För att täcka hålen var man tvungen att sälja hela sin portfölj, motsvarande hundratals miljarder kronor, till underpris.

Det lugnade ingen. Och det blev inte någon emissionsaffär.

För att kontrollera banken har den federala myndigheten skapat ett nytt statligt bolag, som kallas för Deposit Insurance National Bank of Santa Clara.

Alla tillgångar har flyttats till den nya banken.

Innebär döden för banken

Det innebär döden för SVB, berättar Wall Street Journal.

På måndag morgon kommer försäkringsbolagen ha tillgång till tillgångarna för utbetalning till de drabbade. Men det är inte troligt att de som har tillgångar som överstiger försäkringstaket får någonting tillbaka.

Chockvågor till Sverige

Det här skickar chockvågor genom hela det amerikanska finansvärlden, och varken EU eller Sverige klarar sig undan.

ANNONS
ANNONS

Måndagen kan därför bli fortsatt blodig för Stockholmsbörsen och de noterade bolagen. Inte minst storbankerna världen över, inklusive Sverige, har fallit från hög höjd på fredagen.

Det rör sig inte om någon kvartersbank. SVB är den sextonde största i USA, med uppskattningsvis 209 miljarder dollar i tillgångar, över 2000 miljarder kronor motsvarande, den sista december i fjol, i tillgångar. Det framgår av Federal Reserves uppgifter.

På fredag förmiddag lokal tid stängde Kaliforniens Department of Financial Protection den vanärade och ruinerade banken och kontrollen gavs till FDIC.

Det rapporterade CNBC.

Läs mer om bank- och finansnyheter:

Svenska pensioner i finansstormens öga [Dagens PS]

Stockholmsbörsen rasar efter bankens kollaps [Dagens PS]