Redan förra året gick USA:s centralbank Federal Reserve ut med att styrräntan ska höjas tre gånger. Nu öppnar man upp för ännu fler räntehöjningar, skriver Financial Times.

ANNONS

Till Financial Times säger Patrick Harker, ordförande för centralbankens Philadelphia-avdelning, att han kommer att stödja mer än tre räntehöjningar nästa år om inflationen fortsätter att stiga. Harker kommer under perioden att sitta i den direktion som fattar beslut om räntan i USA nästa år,

Redan i mars vill Harker att den första höjningen bör sättas in. Han säger att han stödjer förslaget om tre räntehöjningar.

”Jag är öppen för flera om det krävs”, säger han.

Konsumentprisindex i USA har stigit med sju procent 2021 för första gången sedan 1982. Om den tendensen skulle lätta säger sig Harker vara beredd att låt bli fler räntehöjningar. Men få tror på ett sådant scenario.

Räntehöjningar rår inte på flaskhalsar

Till ganska stor del tror man att det beror den ökade inflationen på flaskhalsar i leverantörskedjor, men också efterfrågan. De amerikanska konsumenterna har generellt sett haft det gott ställt och köpt mer.

Flaskhalsarna rår den amerikanska centralbanken inte på, konstaterar Harker, men konsumenternas efterfrågan kan man dämpa.

ANNONS
ANNONS

“Vi vill inte bromsa in fullständigt, men vi behöver bromsa en del av den här efterfrågan”, säger han till Financial Times.

Läs också:

Pressad Jerome Powell: ”Då höjer i räntan mer” [Dagens PS]
Analys: Inflationen 1982 och nu saknar likheter [Dagens PS]