Upp eller ner på börsen på räntebeskedet från Federal Reserve? Det beror på om du frågar privata eller professionella investerare. 

ANNONS

Det råder kraftigt delade meningar bland privata investerare om vad som är bästa strategin inför Federal Reserves möte i veckan. I en ny undersökning tror 37 procent att amerikanska aktier är det bästa köpet inför räntebeskedet – men 40 procent av de professionella investerarna vill hellre blanka dem, rapporterar Bloomberg.

”Talar sannolikt om sin aktiebok”

Undersökningen har gjorts av MLIV Pulse inför den amerikanska centralbankens räntebesked den 14 december.

”Det har skett en uppdelning mellan privatpersoner och institutionella eller professionella investerare under större delen av året, och positioneringen av professionella har varit mycket mer björnaktiga. Institutionella investerare talar sannolikt om sin aktiebok mer än de talar om sin intellektuella ärlighet”, säger Art Hogan, chefsstrateg på B. Riley Wealth.

Alec Young, investeringsstrateg på MAPsignals, säger att de privata investerarna kan ha rätt – men att proffsens tveksamhet är motiverad då konsumentprisdata släpps på tisdagen, en dag före räntebeskedet. Båda dessa saker är ofta anledning till stora rörelser på marknaden.

”Det finns mycket oro – det är vad som händer i slutet av en björnmarknad. Folk är för försiktiga. Men generellt sett går marknaden väldigt bra under de 12 månaderna efter inflationstoppar”, säger han till Bloomberg.

Tittar på olika saker

Kim Forrest, grundare och investeringschef på Bokeh Capital Partners, tror att oenigheten om börsen ska upp eller ner beror på att investerarna tittar på olika saker.

ANNONS
ANNONS

”Privata investerare tittar bara på ett fenomen som kallas jultomte-rallyt, och proffsen tittar på ekonomiska data”, säger han till Bloomberg.

Läs även: Hotet mot ekonomin – Sveriges läge värst i EU [Dagens PS]