Federal Reserve fick de stora indexen på Wall Street att rusa under onsdagen sedan Jerome Powell fastslagit att räntehöjningarna kommer mattas av. 

ANNONS

Det blev ett glädjeskutt på USA-börsen under onsdagen där samtliga stora index gick upp, berättar Wall Street Journal.

Indexen gick upp på Wall Street

Techbolagen drog iväg vilket fick Nasdaq att öka rejält med hela 4,4 procent, där Apple, trots motgångarna i Kina, steg med nästan fem procent. S&P 500 klättrade med drygt tre procent och Dow Jones med 2,2 procent.

Uppgångarna kom när investerarna blev på gott humör sedan Fed-chefen Jerome Powell medgett att det ser ut som att Fed kommer gå försiktigare fram med räntehöjningarna i december och lägga sig på 50 punkter, en minskning från 75 punkter.

”Tiden för att dämpa takten i räntehöjningarna kan komma så snart som decembermötet,” uppgav Powell under onsdagen.

Trots att Fed nu alltså går långsammare fram så innebär det inte att räntehöjningarna är över, eftersom det kommer ta fortsatt lång tid att få ner inflationen till målet som är två procent. Vid decembermötet om ett par veckor kommer centralbanken ta tag i frågor kring inflationen, arbetslösheten och de ekonomiska utsikterna för de kommande åren, skriver Reuters. 

Ligger alldeles för hög

Trots att att inflationen har svalnat en del så ligger den fortsatt alldeles för hög i Powells ögon.

”Trots några tecken på en lovande utveckling har vi en lång väg kvar att gå för att återställa prisstabiliteten”, sa Powell.

ANNONS
ANNONS

”Vi kommer hålla kursen tills jobbet är klart.”

Läs även: Wall Street dippar inför Powell-tal [Dagens PS]

Läs även: ”Inflationen ned – men höga priser här för att stanna” [Dagens PS]