En medieskygg grisbonde har blivit rikast i Taiwan – han gör sneakers åt bland annat Nike och uppges i dag vara god för drygt 110 miljarder kronor. 

ANNONS

Den blyge jordbrukssonen i Taiwan har seglat upp som landets rikaste tack vare den skofabrik han byggt upp på sin grisfarm.

Enligt Forbes rikinglista 2022 uppgår Zhang Congyuans förmögenhet till 11,7 miljarder dollar, motsvarande 110,3 miljarder kronor.

Taiwans i dag mest förmögna person gör inte bara sneakers åt Nike utan även skor åt Ugg och Vans på sin skofabrik, Huali Industrial Group.

Skofabriken tog form på 1980-talet men grundades officiellt av Zhang Congyuan först 2004.

Den levererar mer än 180 miljoner märkesskor per år till sina uppdragsgivare enligt Bloomberg och affärsverksamheten sträcker sig även till skofabriker i Kina, Vietnam och på den karibiska ön Dominica.

ANNONS
ANNONS

Ställde upp i sällsynt intervju: ”Jag hade inga pengar”

Han är samtidigt en blyg doldis och ger sällan intervjuer. Därför har han kallats ”den mystiske skokungen”, skriver Business Insider med hänvisning till Taiwans Business Weekly.

Den taiwanesiska grisbonden – som blivit förmögen på egen skotillverkning – har även ett förflutet på en damskofabrik.

Det var så Zhang Congyuan kunde spara ihop pengar och bygga upp sin egen lönsamma skofabrik.

”Jag hade inga pengar hemma, så jag var tvungen att leva inom mina medel… […] …jag har en grisfarm och en bondgård på landsbygden”, förklarade han själv i en unik intervju i fjol i en intervju i Taiwans Business Weekly.

Zhang Congyuan förklarade i samma intervju att det inte ligger någon mystisk trollformel bakom hans framgång, ”det är inget mysterium”, sade han.

Han tillade att det endast handlar om att besluta sig för att göra saker bättre än andra.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Nya dollarmiljardärer trots pandemi, krig och börsnedgång [Dagens PS]

Läs också: Stefan Persson rikaste dollarmiljardären i Norden [Dagens PS]

Läs även: Miljardär säljer unik vinsamling efter börssmäll [Dagens PS]