Högre räntor leder sannolikt till att fler bolag i fastighetsbranschen blir ”zombiefierade”, enligt en partner på konsultbolaget Kearney. 

ANNONS

Det finns en ”stor risk” att fastighetsbolag blir insolventa när räntorna stiger, säger Nils Kuhlwein, partner på konsultbolaget Kearney i en intervju med CNBC.

Han poängterar att den globala finanskrisen 2008 började med en fastighets- och bostadsprisbubbla när bostadslån med låg kreditvärdighet inte längre kunde betalas i USA.

”Vad vi nu ser igen, 13 år senare, är att igen, fastighetssektorn har den högsta andelen ”zombies”, säger han till CNBC.

Zombies även på Stockholmsbörsen

Ett zombieföretag är enligt OECD:s definition ett bolag som haft verksamhet i mer än 10 år och har upprepade problem med att betala sina räntor. Fastighetssektorn har alltså den högsta andelen av denna typ av företag i USA.

Även på Stockholmsbörsen är andelen zombieföretag växande, vilket Dagens PS tidigare rapporterat om.

Små förändringar i externa faktorer, som exempelvis räntehöjningar, riskerar att snabbt göra sådana företag insolventa och leda till en ”abrupt implosion”, enligt en Kearney-rapport från 2021 baserad på 154 industrier och 152 länder. Rapporten konstaterar att fastighetsbranschen är ”överlägset mest zombiefierad”.

Tror på stora konsekvenser för fastighetsbranschen

Flera räntehöjningar väntas i USA från Federal Reserve i år – vilket kan få stora konsekvenser för fastighetsbranschen. Om räntan dubblas kommer antalet zombieföretag i fastighetsbranschen öka med 40 procent, enligt Nils Kuhlwein.

”Den stora risken är att många av dessa fastighetsbolag och bostadsutvecklingsbolag går in i insolvens och antalet zombies kommer att öka ytterligare”, säger Nils Kuhlwein till CNBC.

ANNONS
ANNONS

Han tror att problemen i sektorn den senaste tiden bara är början – och att det kommer att bli betydligt värre.

”Det är tydligt att den pågående pandemin och de pågående ekonomiska resultaten av pandemin kommer att påverka fastighetssektorn ännu mer”, säger Nils Kuhlwein, partner på konsultbolaget Kearney, till CNBC.

Läs även: Skräcken: Massor av zombieföretag på Stockholmsbörsen [Dagens PS]