Tillgänglig data visar att bostadsbyggandet kan komma att minska med upp till 30 procent nästa år, jämfört med förra året.

ANNONS

Veidekkes samhällsbyggnadsrapport visar att bostadsbyggandet nästa år kan minska med upp 25–30 procent jämfört med toppåret 2021, det rapporterar Fastighetsvärlden.

”Kombinationen av höga byggkostnader, fallande bostadspriser och press på hushållen kommer att prägla utvecklingen på marknaderna de närmaste ett till två åren. Risken är stor för en halvering av bostadsbyggandet, säger Lennart Weiss, kommersiell direktör och analysansvarig på Veidekke, till Fastighetsvärlden.

Veidekke varnar för att räntehöjningar kan leda till händelser som utlöser en fastighetskris och ger politiker fem råd: Inför särregler för lån till nyproduktion, se till att refinansieringsmarknaden för kommersiella fastigheter fungerar, utvidga bankernas möjligheter till amorteringslättnader för hushåll med hög belåning, stötta unga familjers etablering på bostadsmarknaden med startlån och skattegynnat bosparande samt inrätta ett tillfälligt bostadsbidrag till hushåll med höga hyror.

Intresserad av ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Varnar för total inbromsning i bostadsbyggandet [Dagens PS]