En total inbromsning i bostadsbyggandet. Så ser det ut framöver i Sverige varnar byggexperten Lennart Weiss.

ANNONS

Lennart Weiss är analytiker på byggbolaget Veidekke – som har gjort en färsk analys av bostadsbyggandet i år som ser ut att minska med upp till 30 procent.

Lennart Weiss tror dock att det blir betydligt värre än vad siffrorna säger.

”Tittar man på det psykologiska klimatet och vad man faktiskt ser i marknaden så handlar det om en tvärnit, och en tvärnit i det här fallet betyder faktiskt tvärnit”, säger han till DN.

Varnar för fastighetskris

Han är inte ensam om att varna för att branschen krisar. Förre finansministern Pär Nuder varnar för en rejäl fastighetskris inom kort och uppmanar därför politikerna att agera innan det är för sent.

Att vi är inne i en fastighetskris som snart kan bli ännu värre är det alltså ingen tvekan om och Weiss lägger till stor del skulden på räntehöjningarna som leder till utslagning av företag och därmed ökad arbetslöshet.

Inbromsning – siffrorna högre i verkligheten

Även siffrorna som står med i statistiken ska dock tas med en nypa salt menar Weiss vidare eftersom det ofta handlar om begreppet ”påbörjad bostad” men det betyder inte att arbetet med bygget är igång. Så medan siffrorna alltså säger att bostäderna håller på att byggas så ser det inte ut så i verkligheten, där Weiss snarare tror att det rör sig om upp till 50 procent av bostäderna som inte har påbörjats.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Tvärnit för fritidshus – tidigare ”dopad” marknad [Dagens PS]

Läs även: Bostadspriserna fortsätter att falla: ”Hårdare än på 90-talet” [Dagens PS]