Förre finansministern Pär Nuder varnar för en rejäl fastighetskris inom kort. Han uppmanar därför politikerna att agera innan det är för sent. 

ANNONS

Pär Nuder var finansminister mellan 2004 och 2006, och har sedan han lämnade politiken varit del i det svenska näringslivet genom många roller.

Moderaterna och Socialdemokraterna borde samarbeta

Han säger att Moderaterna och Socialdemokraterna borde lämna ”en slags politisk science fiction” bakom sig där partierna inte kunnat komma överens och istället samarbeta inom en rad områden.

”Jag tror att det skulle gynna Sverige, särskilt som vi kan komma att hamna i ännu svårare ekonomiska situationer framöver”, säger Pär Nuder till DN.

Samtidigt uppmanar han Sveriges nästa finansminister att snabbt ta itu med den annalkande fastighetskrisen – innan det är för sent – eftersom läget med kapitalet till många av bolagen är akut.

”Nu har det ändrats mer och på kortare tid än vi någonsin upplevt, en del företag är hårt belånade.”

Fastighetskrisen – en ny ”svart svan”

Fastighetsaktierna har rasat kraftigt på Stockholmsbörsen, med hela 54 procent, och Pär Nuder varnar för att Ukrainakrisen och pandemin kan följas av ytterligare en ”svart svan”.

Krisen inom fastighetsbolagen börjar synas genom att kostnadsökningar tvingar bolagen att skära ner – ett sådant exempel är Botrygg som säger upp ungefär var fjärde anställd i Göteborg.

ANNONS
ANNONS

Högre räntor och kostnader ställer till det även nere på kontinenten – där fastighetsboomen som pågått i ett decennium nu ser ut att få ett abrupt slut.

Läs även: Mörk börsdag för flera stora fastighetsbolag [Dagens PS]

Läs även: Därför väntar Roger Akelius att köpa fastighetsaktier [Dagens PS]