Dagens PS

Tomma kontor som bostäder? Då behöver priserna gå ned rejält

tomma kontor
Byggnadsarbetare konverterar ett kontor till bostäder i New York. (Foto: Bebeto Matthews/AP/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 29 feb. 2024Publicerad: 29 feb. 2024

Konvertera tomma kontor för att lösa bristen på bostäder? Tyvärr är det inte så enkelt, menar experter.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Både här i Sverige och globalt finns det just nu mängder av tomma kontorsfastigheter, men det är samtidigt stor brist på bostäder.

Det enklaste vore väl att konvertera kontor till att bli bostäder så är båda dessa problem lösta?

Nja, enligt en rapport från storbanken Goldman Sachs behöver kontorspriserna falla minst 50 procent för att sådana projekt ska vara “finansiellt gångbara”. Siffrorna gäller USA, men marknadstrenderna är globala.

Kan vara för kostsamt

De förutspår att antalet projekt kommer att öka lite grann, men inte i tillräcklig takt för någon revolution på marknaden eller för att bryta trenden. De förutspår därför också att antalet tomma kontor kommer att fortsätta öka.

Att konvertera en fastighet från kommersiell till att vara bostäder kan nämligen vara väldigt kostsamt, om det ens går att göra.

“Alla byggnader kan inte enkelt modifieras för bostadsbruk, och även för de som kan det kan det ta år av planering och betydande kostnader att slutföra. Kort sagt, incitamentet för konvertering realiseras först i slutet av en lång process fylld av risker som nybyggen inte riktigt upplever”, säger John Walkup, medgrundare av fastighetsdataanalysbolaget UrbanDigs till Fortune.

Billigare och snabbare att bygga nytt?

ANNONS

Helt kört är det inte, runt 0,5 procent av kontorsutrymmet i USA konverterades till bostäder under 2023. Men det kan ofta vara billigare, enklare och snabbare att helt enkelt bygga nya bostäder och riva tomma kontor.

“Byggkostnaderna är höga och fastighetsutvecklare står inför enorma problem med finansieringen”, säger Richard Whitney, vice vd för arkitektur, inredningsdesign och hållbarhetsföretaget FitzGerald till Fortune.

Vissa städer som Boston har dock börjat experimentera med statliga stöd som sänkta fastighetsskatter för att konvertera över kontorsfastigheter till bostäder. Sådana initiativ kan få fart på marknaden, tror Richard Whitney – inte bara på grund av lägre priser, utan också genom snabbare tillståndsprocesser.

“Ju snabbare ett projekt kan gå framåt, desto större är sannolikheten att det blir framgångsrikt. Utdragna godkännandeprocesser kan vara ett stort hinder för konverteringsprojekt”, säger han.

Läs även: Därför är kontoret helt dött på fredagar (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS