Sveriges största logistiklager är på gång i skånska Landskrona. Danska DSV bygger ut sin anläggning, som ska serva hela Norden när den står klar 2024.

ANNONS

När Sveriges största logistiklager byggs är det ett gigantiskt byggprojekt som inleds, enligt Supply Chain Effect.

Det nya bygget är hela 175 000 kvadratmeter stort, och byggs i anslutning till den befintliga anläggningen i Landskrona.

Sveriges största anläggning

Sammanlagt blir logistikanläggningen mer än 270 000 kvadratmeter, och det gör den inte bara till Sveriges största, utan till en av de största i Norden.

Det är danska logistikjätten DSV som satsar på en logistikhub som ska serva inte bara den svenska utan också de danska, finska och norska marknaderna.

Lager för läkemedelsindustrin

De två nya lager som nu byggs gör att den totala lagerytan i Landskrona blir över 225 000 kvadratmeter.

ANNONS
ANNONS

Ett av lagren, på 70 000 kvadratmeter, har två temperaturkontrollerade lagringszoner, som gör det möjligt att lagra så kallade snabbrörliga konsumtionsvaror åt storamarknadskedjor och varumärken berättade Transport och logistik i augusti.

Det nya lagret har också licens att lagra varor åt läkemedelsindustrin.

Sveriges största anläggning byggs i Landskrona
De två nya byggnaderna adderar 175 000 kvadratmeter till DSV:s logistikanläggning i Landskrona. Bild: DSV

Automatiserade lösningar

I den andra byggnaden som kommer att bli 105 000 kvadratmeter blir det mer traditionell lagring. Det lagret blir också i hög grad automatiserat.

”Vi kommer kunna erbjuda en omfattande temperaturkontrollerad lösning med olika temperaturzoner samt ytterligare kapacitet för traditionell lagerhållning på de nya DSV-lagren”, säger DSV Solution AB:s vd Ian Swinhoe enligt Transport och logistik.

Klart hösten 2024

”Dessa anläggningar kommer utrustas med teknik som AGV:er [Automated Guided Vehicles, red:s anm] och kranar, vilket ger oss möjlighet att tillhandahålla bästa möjliga effektivitet och servicenivåer till våra nordiska kunder”, fortsätter Ian Swinhoe.

Jättebygget som nu inletts ska stå klart under hösten 2024.

ANNONS
ANNONS

”Vi är stolta över den ambition och noggrannhet som lagts ner i utformningen av detta projekt för att värna om och vårda miljön kring tomten vi ska bygga på i Landskrona”, säger Ian Swinhoe.

Läs även: DHL köper tusentals elektriska skåpbilar från Ford [Dagens PS]

Läs även: Panattoni vill bygga tio logistikfastigheter per år [Dagens PS]